Spring naar inhoud


Voortdenderende schoonvader

Beste Beatrijs,

Mijn schoonvader kan niet ophouden met praten. Als mijn man en ik daar zijn (soms samen met mijn mans broer en diens vrouw), voert schoonpa onafgebroken het woord. Zijn verhalen zijn vaak zeer negatief van toon, vooral wanneer hij het over vrouwen of minderheden heeft. Wanneer ik zelf iets probeer te vertellen, kijkt hij weg of reageert gewoon niet. Zodra ik de laatste zin heb uitgesproken, haakt hij weer in met een eigen verhaal. Ik heb wel eens gezegd dat ik het vervelend vind als hij zo negatief over bijvoorbeeld vrouwen spreekt, maar dat kwam niet aan. Mijn schoonmoeder probeert hem overigens wel eens af te remmen, maar naar haar luistert hij ook niet. Hij is gewoon niet te stuiten. Mijn man en zijn broer kunnen er ook steeds slechter tegen. Hoe kunnen we op een respectvolle wijze laten weten dat we het fijn zouden vinden als hij ook eens naar ons zou luisteren?

Mijn schoonvader, de stoomwals

Beste Mijn schoonvader, de stoomwals,

Er zijn twee ergernissen: 1. Uw schoonvader praat alleen zelf en luistert niet naar anderen. 2. Hij slaat vrouwonvriendelijke en racistische taal uit.

Aan het eerste probleem valt weinig te doen. Dat zal niet iets van vandaag of gisteren zijn. Uw schoonvader is vermoedelijk zijn hele leven niet anders gewend dan monologen houden. Als anderen proberen er tussen te komen, lukt dat niet, schrijft u. Dus dat kunt u net zo goed opgeven. Onbegonnen werk, hij zal niet veranderen!

Het tweede pijnpunt is serieuzer en kwaadaardiger. Hier kunt u wél iets aan doen, namelijk opstaan en vertrekken, zodra hij iets onaangenaams over vrouwen of minderheden uitkraamt. Dat hoeft u niet te laten passeren. Spreek met uw man af dat u samen opstaat en weggaat, als uw schoonvader over de schreef gaat. U zegt dan: ‘Ik heb je al vaak genoeg gezegd dat ik geen zin heb om vijandige taal over vrouwen of minderheden aan te horen. Ik ben zelf een vrouw en we gaan nu naar huis.’ Als dat een paar keer is voorgekomen, dan leert uw schoonvader wel dat hij zich moet inhouden. Uw zwager en zijn vrouw kunnen dezelfde strategie toepassen en vertrekken, als het hun niet bevalt. Geef hun die suggestie.

Voor de rest moet u de bezoekjes aan uw schoonouders maar een beetje minimaliseren. Uw man kan altijd in zijn eentje gaan en wanneer u toevallig in de stemming bent, gaat u met hem mee. Laat elke hoop varen dat u zelf aan het woord komt, als u daar bent. Laat het over u heen komen. Zolang zijn monologen inhoudelijk binnen de perken blijven (dus geen racisme en geen vrouwenhaat), zit u het bezoekje rustig uit. Misschien kunt u zich af en toe met uw schoonmoeder terugtrekken in de keuken voor een tête à tête dat allicht gezelliger zal zijn en voor haar ook een welkome afwisseling van de dagelijkse monotonie.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan