Spring naar inhoud


Vervelende zwager

Beste Beatrijs,

Wij hebben een zwager (echtgenoot van mijn zus) die luidruchtig en agressief is in gezelschap. Hij kan er ook niet tegen om te worden tegengesproken. Hij is nu 71 jaar en grijpt iedere gelegenheid aan om mijn man en mij te schofferen en te beledigen, waar we ons ook bevinden. Zelfs in ons eigen huis weet hij de sfeer gespannen en naar te maken. Dit doet hij ook op andere verjaardagen. Als hij op straat loopt in zijn woonplaats, gaan mensen gauw naar binnen om hem te ontlopen.

Zo langzamerhand zijn we dit zo ontzettend beu, dat we er over nadenken om alle contact met hem te verbreken. Hij verstiert iedere verjaardag en andere ontmoetingen. Het nadeel is dat hierdoor het contact met mijn zus, die overigens erg door hem wordt beïnvloed, ook zal stoppen. Wat zullen we doen?

Zwager doet onaangenaam

Beste Zwager doet onaangenaam,

Het gaat om de man van uw zus, dus het is niet zo makkelijk om het contact te verbreken. U schrijft het zelf al: dan stopt het contact met uw zus ook, en dat wil u natuurlijk niet. Praat eerst eens met uw zus, voor zo ver u dat niet al hebt gedaan, en vraag haar of zij op haar man kan inpraten om niet zo agressief op te treden tegen u. Zeg tegen uw zus dat u hier helemaal genoeg van hebt en dat u erover denkt om niet meer met uw zwager om te gaan, omdat u er niet meer tegen kunt. Als uw zus zegt dat zij haar man niet in de hand heeft en er niets aan kan doen, wordt het tijd om uw zwager zelf een ultimatum te geven. Vraag hem vriendelijk om wat aardiger (minder vervelend) tegen u te doen, omdat dat voor iedereen prettiger is. Geef voorbeelden van uitlatingen die u niet meer wil horen. Zeg erbij dat, zodra hij rotopmerkingen maakt tegen u of tegen uw man, u ofwel zijn huis zult verlaten ofwel hem zult verzoeken om te vertrekken uit uw huis. Vertel hem dat u vanaf vandaag niet meer van plan bent om zijn wangedrag te slikken. De keus is helemaal aan hem.

Artikelen in Schoonfamilie, Taalgebruik, Visite.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Wil schrijft

  De zus, zijn echtgenote zal geen enkele invloed op zijn gedrag hebben, want anders zou ze hem met zekerheid al jaren geleden hebben gecorrigeerd.
  Het is volgens mij handiger om de man direct aan te spreken op zijn gedrag en dat te doen in niet mis te verstane woorden.
  Maak duidelijk dat hij nog één kans heeft maar dat hij bij de eerstvolgende gelegenheid dat hij zijn onbeschoftheid weer niet kan beteugelen, onmiddellijk kan vertrekken.
  Het is dan wel verstandig om contact te houden met de zus omdat het best wel eens zou kunnen zijn dat de agressiviteit van haar partner ook binnen het huwelijk een probleem is.

 2. PeterJKH schrijft

  Ik zou die zwager eens vragen waaróm hij altijd zo brommerig en onaangenaam doet. Mijn ervaring is dat het zomaar zou kunnen dat hij niet gelukkig is met zijn leven, en dat uit door zich af te reageren op andere mensen. Misschien zit hij thuis wel erg onder de plak, wie weet. En kan hij in de ogen van zijn vrouw nooit iets goed doen. Dus bespreek het met hem zelf.

 3. Mila schrijft

  Voor uw zus moet het heel naar zijn om met een agressief iemand samen te leven. Probeer haar zoveel mogelijk te steunen. En verbreek dus niet het contact, want dan komt zij er nog meer alleen voor te staan.

 4. Maximiliaan schrijft

  Wat vervelend dat u hiermee te maken heeft. Ik ken dit gedrag uit eigen ervaring. Pas na jaren kwam het inzicht dat dit door (nooit officieel gediagnosticeerd) autisme en ADD/ADHD kwam. Bij, vanwege de genetische component meerdere, familieleden aanwezig, waardoor familiebijeenkomsten niet te doen zijn. Dit inzicht maakt het niet leuker, maar geeft na al die jaren eindelijk een afdoende verklaring. Heb ervoor gekozen het contact tot een minimum te beperken.

 5. Karin schrijft

  Ooit eens, lang geleden heb ik iets meegemaakt op het werk bij een psychiatrische afdeling voor dementerende bejaarden. Daar verbleef een oudere man, niet dementerend, uit nood van zijn omgeving. Deze man kon zo onhandelbaar en agressief zijn dat men hem op deze afdeling plaatste. Mijn toenmalige collega heeft hem, in een impuls, een klap gegeven nadat hij haar verschillende keren in haar gezicht sloeg. Dat mag niet, voor alle duidelijkheid. Het vreemde was echter dat deze meneer zo schrok van die reactie dat hij zich ging gedragen. Vanwege zijn gedrag schrok hij mensen zo af dat hij geen weerwoord meer kreeg. En naarmate hij ouder werd versterkte dat zijn agressie. Er zal vast een dieperliggende reden aan zijn gedrag ten grondslag hebben gelegen. Maar het is echt heel erg dat mensen uit angst of afkeer weglopen. Voor alle betrokkenen! Slaan mag niet, nooit niet. En weglopen ook niet. Biedt uw zuster hulp aan, eventueel samen met andere familieleden. En treedt op! Veel sterkte.Sommige HTML is toegestaan