Spring naar inhoud


Een extra trouwfeest

Beste Beatrijs,

In de herfstvakantie gaat mijn zus trouwen. Naast een burgerlijk huwelijk in Nederland met festiviteiten wordt dit ook gevierd met een driedaags trouwfeest in Frankrijk op 700 km rijden (de bruidegom is Frans). Om het nog ingewikkelder te maken zijn kinderen niet welkom. Wij hebben een peuter en een baby (aan de borst) en we willen niet vijf dagen weg zonder de kinderen. Mijn zus was hier niet blij mee, omdat andere gasten hun kinderen wél thuis laten. Nu stelt zij voor dat wij onze kinderen meenemen naar Frankrijk, maar hen tijdens het weekend onderbrengen bij een Frans tienermeisje. Wij zien dit niet zitten voor een hele dag en avond. Wat is een nette oplossing? Afzeggen voor dit feestweekeinde? De kinderen ijskoud meenemen naar de festiviteiten? Of zelf afwisselend in het huisje bij de kinderen blijven? We hebben weinig zin in zo’n feest, maar we willen ook de relatie met mijn zus goed houden.

Ingewikkeld trouwfeest

Beste Ingewikkeld trouwfeest,

Goedbeschouwd is het nergens voor nodig om naar dit huwelijksfeest in Frankrijk te gaan. Het burgerlijk huwelijk vindt mét festiviteiten plaats in Nederland. Daarnaast geeft het bruidspaar nog een extra driedaags trouwfeest in Frankrijk, waarvoor gasten 700 kilometer moeten rijden. U hebt een peuter en een baby die nog borstvoeding krijgt. Het valt u op geen enkele manier kwalijk te nemen, als u afzegt voor dit extra trouwfeest, zeker niet als u bij het burgerlijk huwelijk aanwezig bent geweest. U bent al helemaal geëxcuseerd, wanneer uw kinderen niet welkom zijn.

Verontschuldig u tegenover uw zus. Zeg haar dat u vanzelfsprekend bij de plechtigheid en festiviteiten in Nederland aanwezig zult zijn, maar dat het gezien de omstandigheden met uw jonge kinderen te ingewikkeld is om naar Frankrijk af te reizen. Wens het bruidspaar een geweldig weekend in Frankrijk toe. Uw zus komt vast wel over uw afwezigheid heen.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Claire schrijft

  Je vraagt je eigenlijk af wat zo’n zus bezielt, een trouwfeest organiseren ver weg waar kinderen niet welkom zijn, wetende dat je eigen zus met twee kleine kinderen zit waarvan er 1 nog borstvoeding krijgt. Dan hou je wel erg weinig rekening met anderen. Maar ik voorspel dat ze toch uiterst beledigd zal zijn als haar zus het laat afweten. Weinig rekening houden met anderen en zelf heel snel beledigd zijn gaat merkwaardig vaak samen.

 2. Marie schrijft

  Als ik dit verhaal zo lees zal de zus nog heel lang niet over de afwezigheid van de schrijfster heen komen. Als je van je gasten verwacht dat ze vrij nemen, 700km. rijden, kinderen onder brengen bij een onbekende die de taal van de kinderen niet spreekt en je eigen zus dwingt om te kolven (stuwing is niet prettig), dan ben je niet echt een redelijk mens.

  Ik ben het helemaal eens met Beatrijs overigens, blijf lekker thuis.

 3. Zora schrijft

  Ik ben het eens met Beatrijs en de reacties.
  Het is bijzonder kind onvriendelijk om een driedaags trouwfeest te organiseren waar kinderen die welkom zijn.
  Thuis blijven is idd een goed advies, zeker als de vraagstelster al naar het trouwfeest in Nederland gaat.

  Als je een paar dagen gescheiden van je baby leeft, dan kan bovendien de melkproductie stagneren. Om dat te voorkomen, moet je dan een paar keer per dag kolven.
  Baby’s en peuters kunnen bovendien last van verlatingsangst krijgen als ze te lang gescheiden worden van hun ouders.
  Als de ouders per se naar het trouwfeest in Frankrijk willen, kunnen ze nog bij toerbeurt bij de kinderen zijn, zodat ze niet bij een vreemde ondergebracht hoeven te worden.

 4. Bart schrijft

  Waar is de tijd gebleven dat een trouwerij vooral om de verbinding tussen twee mensen ging? Een tweede feest van drie dagen en straks een gender reveal party en een babyshower. Het moet steeds gekker, groter en belangrijker. Verhoogt dat de kans op een succesvol huwelijk? Ik geloof er geen barst van. Ik word een oude man, zucht.

 5. Karin schrijft

  Nee hoor, Bart, dit heeft niets met leeftijd te maken en alles met gezond verstand!Sommige HTML is toegestaan