Spring naar inhoud


Extra smaakmakers

Beste Beatrijs,

In ons gezin (vader, moeder, drie kinderen in de tienerleeftijd) is verschil van mening ontstaan over toevoegingen aan het eten dat de kok bereid heeft. Stel bijvoorbeeld dat de kok-van-dienst een Chinese maaltijd heeft bereid en iemand wil er vervolgens tomatenketchup bij, terwijl de kok dit niet bij het gerecht vindt passen. Of de kok heeft een bloemkoolgerecht gemaakt met bepaalde kruiden en iemand haalt zomaar kaas uit de koelkast en gooit dat over de bloemkool. Kortom: mag de kok respect eisen voor zijn of haar gerecht of is dat betutteling van de eters? Dit gaat dus niet over peper of zout op tafel.

Extra smaakmakers?

Beste Extra smaakmakers,

In het algemeen geldt dat eters het moeten doen met wat er op tafel staat en niet moeten verzoeken om allerlei toevoegingen om de maaltijd meer naar hun smaak te krijgen. Als er geraspte kaas bij hoort, had de kok dat wel op tafel gezet immers. Deze regel geldt in ieder geval voor formele diners en voor etentjes bij andere mensen in de huiselijke kring. Wie bij mensen eet die de moeite hebben genomen een speciaal gerecht te bereiden, moet niet gaan vragen om de ketchup. Dat maakt een onbescheiden en bekrompen indruk. In restaurants kan iemand makkelijker vragen om toevoegingen, omdat het de uitbater meestal weinig kan schelen wanneer klanten hun maaltijd verpesten met niet erbij passende smaakmakers. Als de klant maar gelukkig is en als hij maar betaalt, luidt daar het motto.

In de huiselijke kring is het vaak een beetje schipperen. Als de kinderen nog klein zijn en bijvoorbeeld moeite hebben met sommige groentes, zijn er heel wat ouders die er ketchup of appelmoes overheen kwakken om de kinderen het toch te laten opeten. Het is een gevaarlijke techniek die spaarzaam moet worden toegepast, omdat kinderen er anders aan gewend raken dat alle smaken waar ze voor terugdeinzen met ketchup/ mosterd/ appelmoes/ mayonaise of maggi gemaskeerd kunnen worden.

Het gebruik van extra (niet op tafel staande) smaakmakers moet dus worden ontmoedigd, omdat het een kinderachtige indruk maakt. Helemaal de kop in drukken zal niet lukken (tenslotte is er ook weer niet zo heel veel op tegen als iemand ergens kaas overheen gooit – zie de vrijheid-blijheid-houding die in restaurants gebruikelijk is), zolang voor de opgroeiende kinderen maar duidelijk is dat ze dit buitenshuis beter kunnen laten, omdat het inderdaad beledigend is voor de kok die een gebalanceerde smaaksensatie heeft nagestreefd.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan