Spring naar inhoud


Overal ketchup op

Beste Beatrijs,

Al vanaf mijn kinderjaren ben ik een lastige eter. Ik ben nooit gek geweest op aardappels en groente, en dat ben ik nog steeds niet. Vlees eet ik wel graag, maar daar moet wel tomatenketchup op. Ik krijg wel eens te horen dat het zonde is om biefstuk met ketchup te eten en dat ik dan net zo goed een hamburger kan nemen. Toch eet ik liever een biefstukje met ketchup. Thuis is dit geen probleem. Wanneer we echter bij anderen of in een restaurant eten, dan wil mijn vriendin niet dat ik om de ketchup vraag. Zij schaamt zich, als ik dat doe. Ik begrijp best dat mijn verzoek om ketchup wat ongebruikelijk is, wanneer er een varkenshaas op mijn bord ligt. Maar het wringt toch dat iedereen dan lekker zit te eten en ik niet omdat ik aan de etiquette moet voldoen. Uiteindelijk vraag ik dan toch altijd weer om de ketchup. Kan dit of ga ik te ver?

Ketchupliefhebber

Beste Ketchupliefhebber,

Het is inderdaad een beetje raar om op alle vlees ketchup te doen. Het is, tja, een beetje kinderachtig, zoals je kinderen soms ook kunt verleiden om boontjes of witlof te eten door deze groente in de appelmoes onder te dompelen. U zou uw ketchupgewoonte in ieder geval buitenshuis moeten proberen in te dammen. In restaurants gaat het nog wel. De kok ziet het niet en de ober kan het niets schelen. Ketchup, mosterd, mayonaise, hij zet het op verzoek allemaal op tafel. Maar wanneer u bij vrienden eet, wordt zoiets toch gauw opgevat als kritiek op de kookkunst. De vrienden hebben moeite gedaan om iets met een bepaalde smaak op tafel te zetten, en u bedelft dat onder een laag ketchup. Niet alle gastheren/vrouwen zullen daar blij mee zijn. Bij goede vrienden kunt u wel uw gang gaan (die zullen wel gewend zijn aan uw eigenaardigheid), maar bij niet zo goede bekenden of bij wat formelere etentjes of bij uw schoonouders kunt u zich beter inhouden. Tenzij u het niet erg vindt om voor onvolwassen door te gaan. Waarom probeert u niet uw smaakpalet te verbreden? Dat maakt het buiten de deur eten, en niet te vergeten in het buitenland eten, zoveel simpeler. Het is prettiger als de mensen gewoon eten wat er op tafel wordt gezet, zonder kieskeurige regieaanwijzingen die het voedsel veel belangrijker maken dan het is.

Artikelen in Eten en drinken, Liefde en relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan