Spring naar inhoud


Kinderen beschermen tegen verdorvenheid

Beste Beatrijs,

Als jonge, zelfbewuste moeder van twee kinderen (en de derde op komst) heb ik steeds meer moeite met de ‘moderne manieren’ in onze samenleving. Je kind op de (blote) billen geven, daar nemen mensen aanstoot aan, – u ook – terwijl een ‘educatief’ tv-programma, waarin kinderen vanaf tien jaar op verantwoorde wijze leren pijpen (Neuken doe je zo!) niet in het algemene verkeerde keelgat terechtkomt.

Bij ons is de televisie inmiddels het huis uit, maar de kwalijke invloeden van buitenaf drukken enorm op een gezin met jonge kinderen. Ik gun mijn kinderen een fijne, onbezorgde jeugd, zonder inmenging van verknipte zielen. Hutjes op de hei zijn niet voorhanden. Hoe bescherm ik mijn kinderen tegen de verdorvenheid in deze samenleving?

Bezorgde moeder

Beste Bezorgd,

Het programma Neuken doe je zo! werd om 22.00 uur uitgezonden, een tijdstip waarop basisscholieren in bed horen te liggen, dus daar kunnen uw kinderen geen last van gehad hebben. U hebt gelijk dat dit programma geen wonder van goede smaak en fijnzinnigheid was. Maar tieners (voor wie dit programma was bedoeld) worden niet getraumatiseerd door uitingen van slechte smaak. Als ze thuis Beethoven zijn gewend, raken ze heus niet van slag door de Vogeltjesdans. U zegt: de maatschappij is verdorven. Ik zeg: de maatschappij is geseksualiseerd. Er gaat een ongelooflijke hoeveelheid seks om, waarvan het merendeel op een of andere manier verband houdt met commercie. Kinderen vanaf een jaar of zeven weten haarfijn wat reclame is, en wat een echt verhaal of echte informatie. Ook tieners kunnen heel goed onderscheid maken tussen de alomtegenwoordige seks om iets te verkopen, en de gewone seks waar ze zelf mee te maken krijgen. De beste bescherming tegen ‘verdorvenheid’ is niet om de kinderen oogkleppen voor te doen, maar om het goede voorbeeld te geven en duidelijke huisregels te stellen.

Artikelen in Internet en e-mail, Kinderopvoeding.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan