Spring naar inhoud


Te veel afwas

Beste Beatrijs,

Ik heb al vijf jaar een relatie met mijn vriendin en mijn schoonfamilie telt met aanhang tien mensen. Mijn schoonouders hebben nooit een vaatwasser aangeschaft en dat geeft bij familiebijeenkomsten een berg afwas, die traditiegetrouw door de kinderen wordt weggewerkt. Sommige kinderen ontlopen deze afwas steeds meer. De een gaat snel naar de wc of zet de tv aan, anderen gaat altijd bijtijds weg. Ik erger mij aan dit wegduikgedrag en heb steeds minder motivatie om hun zooi op te ruimen. Daarnaast vind ik het tijd dat mijn schoonouders een vaatwasser aanschaffen ook vanwege hun leeftijd. Wat kan ik doen?

Genoeg van de afwas

Beste Genoeg van de afwas,

Bespreek het eens met uw schoonouders. Misschien vinden zij een afwasmachine ook wel een goed idee. Als u al weet dat zij er geen willen kopen, kan het een optie zijn om te wachten tot er een jubileum van hen aankomt, bijvoorbeeld 40 jaar huwelijk of een 75ste verjaardag en dan met alle kinderen zo’n apparaat cadeau te geven. Dat zullen de ouders moeilijk kunnen weigeren, en als-ie er eenmaal staat, wordt-ie toch gebruikt. Als u in afwachting hiervan vindt dat u genoeg inspanningen hebt gedaan met afwassen, terwijl de andere kinderen zich onttrekken, staat het u trouwens vrij om ook ervandoor te gaan. Niemand kan u dwingen om steeds maar te sloven in de keuken van uw schoonouders. Als iemand protesteert tegen uw vertrek, zegt u: ‘Ik heb het al vaak genoeg gedaan, de beurt is aan iemand anders.’

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Schoonfamilie.

Gelabeld met , , .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Franciska schrijft

  Zo’n afwasmachine kan heel handig zijn voor dagen met veel bezoek (en dus veel afwas). Maar in het dagelijks gebruik voor slechts twee mensen vind ik het een minder goede oplossing. Óf halfleeg laten draaien – niet erg milieuvriendelijk en energiezuinig – óf een paar dagen afwas sparen. Dat is weer minder fris. Afwassen is daarnaast niet echt een zwaar karwei, dat kan iemand op leeftijd nog heel lang blijven doen.

  Hoe vaak heeft de vraagsteller ‘corvee’ bij zijn schoonouders? Dat zal toch niet elke week zijn? Overleg eens met de andere (schoon)kinderen zodat iedereen bij toerbeurt de afwaskwast moet pakken. En bedenk dat afwassen ook heel gezellig kan zijn, even één op één met een familielid kwebbelen terwijl het om je heen niet zo rumoerig is.

 2. Marieke schrijft

  Ik heb wat moeite met dit antwoord. Iemand een energie slurpend en ruimte innemend kado geven waar niet om gevraagd is vind ik niet kunnen. Bovendien, in deze tijd van klimaatcrisis siert het mensen wanneer ze geen grondstofverslindende en veel electriciteit vragende apparaten gebruiken

 3. Barones schrijft

  Het is toch heerlijk om gezamelijk de afwas te doen na afloop. Tijdens de afwas komen vaak de gesprekken op gang.

 4. Dineke schrijft

  Op latere leeftijd een afwasmachine is iets waar ik echt fan van ben. Ben het dan ook eens met wat voorgesteld word. Ze zien het als oudere steeds slechter en ze zijn ook gevoeliger voor ziektes. De handen/vingers voelen vaak ook minder en hebben minder grip. Dus meer kans op verbranden en laten vallen of afwas met een te lage temperatuur. Schone vaat geeft dan toch een fijn gevoel.

 5. Bart schrijft

  Wellicht gewoon de volgende keer heel assertief nog tijdens de bijeenkomst aan een van de andere kinderen vragen: Henk (Anemieke), laat je me dit keer niet met de afwas zitten? Doe dit één op één, als dat niet helpt de volgende keer gewoon in het openbaar. Een afwasmachine cadeau geven omdat de kinderen zelf te beroerd zijn om even een afwasje weg te werken is nauwelijks een cadeau voor de schoonouders. Die hebben wellicht liever iets waar zij zelf plezier van hebben.

 6. PeterJKH schrijft

  Een afwasmachine kan niet in één keer de hele rommel van een diner van 10 personen wegwerken. Bovendien is na het aanzetten ruim 2-3 uur nodig voor de machine klaar is. Dus in feite laat je de (schoon)ouders dan zitten met een enorme hoeveelheid vaat die nog uit de machine weggeruimd moet worden plus de rest die niet meer in de machine paste en dus nog staat te wachten op het aanrecht. Gewoon met zijn allen even aanpakken, in een kwartier heb je al veel weggewerkt. En dan laat je schoonouders inderdaad achter met een schone opgeruimde keuken. En de WC-gangers vertel je gewoon: kom je naar de keuken als je klaar bent? Ik leg alvast een schone theedoek klaar!

 7. Wouter schrijft

  Bart, de vaat van 10 man is wel meer dan “even een afwasje”. Een afwasmachine is dan wel een zege. En voor wie zich zorgen maakt om het gebruik door 2 mensen: het staat de ouders natuurlijk vrij om voor eigen gebruik te blijven afwassen en de machine alleen te gebruiken op de familiedagen. Dat doen mijn schoonouders ook.

 8. Christine schrijft

  Heerlijk voorspelbare antwoorden weer, van beide kanten van het spectrum. Ik prijs de dag dertig jaar geleden dat ik een afwasmachine kocht; gaat hij vandaag kapot dan koop ik morgen een nieuwe. Nu we met zijn tweeen zijn draait hij één keer per dag op het korte programma, niks 2-3 uur. BIj een diner voor meer mensen draai ik de machine tussendoor al. Maar als de ouders niet willen willen ze niet. Dan is het inderdaad een goede optie om al dan niet assertief/agressief het afwascorvee duidelijk te regelen.Sommige HTML is toegestaan