Spring naar inhoud


Wat te doen met opdringerige mannen

Beste Beatrijs,

Onlangs zag ik mijn buurvrouw komen aanlopen. Een paar minuten daarvoor was er iets vervelends gebeurd: op het fietspad naast haar reed een man op een scooter, die op een opdringerige manier probeerde een gesprek met haar aan te knopen. Zij reageerde zeer kortaf en na een paar afwijzingen trok de man op en reed weg. Vervolgens liep ze langs mij naar haar voordeur en groetten we elkaar vriendelijk.

Ik voel altijd schaamte bij het zien van dit soort voorvallen, want door mijn gendergenoten kunnen vrouwen niet ongehinderd over straat. Maar ik vraag me ook af: zou ik iets kunnen doen als ik zo’n situatie zie? Kan ik de man aanspreken op zijn gedrag of moet ik juist de vrouw laten weten dat ze er niet alleen voor staat? Of is dat neerbuigend en maakt dat het alleen maar groter en ongemakkelijker?

Bemoeien of negeren?

Beste Bemoeien of negeren,

In dit geval was het incident al voorbij, voordat u iets had kunnen doen, maar in het algemeen kunt u zich zeker met zoiets bemoeien! Als u ziet dat een vrouw op straat door een opdringerige man wordt lastig gevallen, kunt u de man aanspreken en iets zeggen als: ‘Ze wil dit niet, laat haar met rust!’ Het is beter om de overtreder aan te spreken dan de vrouw te laten weten dat ze er niet alleen voor staat. Als u actie neemt om de man op een corrigerende manier aan te spreken, laat u zien dat de lastig gevallen vrouw er niet alleen voor staat. Dat zegt veel meer dan alleen haar te steunen. Nadat u getuige was geweest van wat de buurvrouw overkwam en de man ervan door was gegaan, had u achteraf nog wel iets bemoedigends tegen haar kunnen zeggen, bijvoorbeeld: ‘Nou, gelukkig hield die man op met je lastig vallen. Wat een irritant type!’

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Buren, Het publieke domein.

Gelabeld met , .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Peggy schrijft

  Of iets zeggen zoals: “Hé, wat er gebeurde, zag er vervelend uit. Gaat het een beetje?” Is in elk geval een begin om betrokkenheid te laten zien. Daarna kan evt hulp aangeboden worden.

 2. Adri schrijft

  Ik zou het toch anders aanpakken. Er is een te groot risico dat bij de overlastgever deze bemoeienis agressie opwekt. Als je er op let zie je vaker dit hinderlijke gedrag (naar vrouwen).
  Wat helpt is om naar het slachtoffer te lopen alsof het een bekende van je is. Loop er naar toe met een flauw verhaal: “Oh wat heb ik jou een tijd niet gezien, zullen we kop koffie drinken” / “hoi Els hoe is het met je broer”.
  Twee keer meegemaakt en mijn ervaring is dat de lastpost weer vlot afdruipt.

 3. Catharina schrijft

  Geweldig dat deze meelevende mannen bestaan! Ik kom ze graag tegen.

 4. Stella schrijft

  Ben gelukkig maar een paar keer lastig gevallen op een aanhoudende manier. Toevallig kwam er een man aan lopen of stapte een man uit de massa en ging nadrukkelijk tussen mij en de lastigvaller in staan. Ze zeiden helemaal niets, het simpele feit dát er een helpende man tussen kwam staan, bleek voldoende te zijn.
  Ik was verrast hoe simpel het kan zijn om lastig gevallen mensen te helpen. Vermoedelijk is woordloos helpen beter dan verbaal corrigeren, het lokt in elk geval minder kans op uit de hand lopende discussies uit. Maar dat kon dus niet in het vorenstaande geval. Dan blijft alleen over dat je de vrouw naderhand bevestigen kan dat het ronduit lastig vallen was en medeleven betuigen.

 5. S. Leefers schrijft

  P.S. Soms reageren slachtoffers nauwelijks op een steunbetuiging, lopen ze snel weg omdat ze te verbijsterd zijn. Maar toch denk ik dat de steun wel binnen is gekomen, en ze er even later aan denken en zich minder alleen voelen.

 6. Mar schrijft

  Het lijkt mij dat deze vrouw deze situatie prima alleen afkon. Als ze erover had willen praten had ze dit wel gedaan.

 7. Esmee schrijft

  Goed advies van Beatrijs. Het gebruikt van een of meerdere vormen van de 5D’s kan ook een goede optie zijn, distract, delay, document, direct of delegate. Mocht je er meer over willen lezen dan kan dat op deze website: https://students.wlu.ca/student-life/diversity-and-equity/assets/resources/5ds-direct-delegate-delay-distract-and-document.html
  Goed dat je je wil uitspreken!

 8. Zora schrijft

  Mooie antwoorden zowel van Beatrijs als van inzendingen.

  Ik kan iedere vrouw aanraden om deel te nemen aan de Stay Away cursus. Een tak van Krav Maga, een zelfverdedigingssysteem.
  Omdat vrouwen vaak met andere vormen van geweld te maken krijgen, is voor hen deze cursus ontworpen. Allerlei scenario’s worden behandeld en geoefend, van opdringerig aanspreken, stalken tot aanranding.
  Zelf heb ik al eens de hele cursus doorlopen. Zeer helder en logisch. Het maakt je weerbaar, je leert hoe je kan reageren als je lastig gevallen wordt: Duidelijk nee! zeggen met een afwerende houding. Wat je moet doen als hij toch verder gaat. Het is getoetst aan de praktijk.Sommige HTML is toegestaan