Spring naar inhoud


Te groot leeftijdsverschil

Beste Beatrijs,

Ik ben een man van 40, jong van geest en jong van uiterlijk. Ik word altijd geschat als 28. Ik ben straalverliefd op een meisje van 16 en het is wederzijds. Qua uiterlijk en in haar doen en laten is zij een volwassene. Haar ouders (gescheiden) zijn erachter gekomen en logischerwijs zeer bezorgd. Ik heb er altijd op gehamerd dat ze eerlijk moest zijn tegen haar ouders en moest zorgen dat ze op school goed presteert. Ik heb ook gezegd dat ze niks tegen haar wil met mij moet doen en goed moest nadenken over het leeftijdsverschil. De ouders wilden kennis met mij maken, maar toen ik langs ging, maakte de vader mij uit voor vieze pedofiel en als ik niet met zijn dochter brak waren de gevolgen voor mij. Daarna heeft hij haar telefoon afgepakt. Moeder zat er boos bij en heeft alleen maar gezwegen. Ik ben geen viespeuk, maar een nette jongeman die hopeloos verliefd is. Wat moet ik doen?

Geen ouwe bok

Beste Geen ouwe bok,

U kunt wel hopeloos verliefd zijn, maar dit meisje is niet geschikt voor u. En u bent nog veel minder geschikt voor haar. Een man van 40 en een meisje van 16 is geen goede combinatie, ook al ziet u eruit als 28 en zij als 24. Ongeacht ieders uiterlijk ligt het heel eenvoudig: een meisje van 16 is minderjarig en daar moeten alle meerderjarige mannen van afblijven, ook als het meisje in kwestie niets liever wil dan juist dat. In de Middeleeuwen had u geen probleem gehad, maar in dit tijdsgewricht wordt gehecht aan gelijkwaardige relaties. In andere culturen kent men het verschijnsel van de ‘kindbruiden’, maar dat wordt hier afgekeurd. Uw relatie is niet gelijkwaardig, want u zegt tegen uw geliefde dat ze ‘eerlijk moet zijn tegen haar ouders en goed op school moet presteren.’ Dit zijn dingen die ouders (ouderen) tegen tieners zeggen en niet wat de ene geliefde tegen de andere zegt.

Haal de mythe van de eeuwige, ware liefde maar van stal als zoethoudertje.

Als u van dit meisje houdt, dan trekt u uw handen van haar af en u verbreekt de relatie. Een meisje van 16 moet zich in haar eigen tempo kunnen ontwikkelen, misschien een beetje scharrelen met leeftijdgenoten, maar zich niet storten in zwaar, seksueel en relationeel gedoe met een man die oud genoeg is om haar vader te kunnen zijn. Niemand in haar omgeving (ouders, vrienden, vriendinnen) zal enthousiast zijn over haar verhouding met u. Ze kan u niet gezellig meenemen naar sociale activiteiten in haar leeftijdsgroep. Dat betekent dat zij eenzaam wordt door die relatie. Als je 16 jaar bent, mag de liefde niet zo belangrijk zijn dat je daarvoor van alles moet opgeven en ruzie moet krijgen met je familie.

Als u van haar houdt, zegt u tegen haar: ‘Ik houd heel veel van je, maar we kunnen elkaar niet zien, want je bent te jong. Ik vertrek nu uit je leven, en over een paar jaar kunnen we altijd nog eens kijken wat er van die liefde is overgebleven.’ Haal de mythe van de eeuwige, ware liefde maar van stal als zoethoudertje. Wat in het vat zit verzuurt niet, toch? En dan geeft u haar een zoen, u schrapt haar nummer uit uw telefoon en u verbreekt de contacten. Als u van haar houdt, laat u haar vrij.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Hans van Voonebosch schrijft

  “een meisje van 16 is minderjarig en daar moeten alle meerderjarige mannen van afblijven” is wat te kort door de bocht. De ‘age of consent’ in Nederland is 16, getuige art. 245 en art. 247 wetboek van strafrecht die seks met personen onder de 16 verbieden. Wel moet je op je hoede zijn voor art. 248a wat geldt voor seks met personen tussen de 16 en 18: iemand van die leeftijdscategorie tot seks bewegen door “giften of beloften van geld of goed, misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht of misleiding” is strafbaar. Dus niet voordat je seks hebt met iemand van 16 eerst die persoon een pakje M&M’s geven, want voordat je het weet hang je.

 2. Joost van Dalen schrijft

  Het valt me mee dat hierop gereageerd kan worden; de allereerste gedachte als je zo’n stukje leest is toch dat je deze pedofiel onmiddellijk wil laten opsluiten! ‘Ik ben geen viespeuk maar een nette jongeman…’ Het leeftijdsverschil is zo groot dat het zijn eigen dochter kan zijn. Deze ‘nette jongeman’ heeft dringend hulp nodig, want zijn volgende vriendin zal waarschijnlijk twaalf zijn. Ik had allang de politie en de kinderbescherming gebeld.

 3. Mo Rulez schrijft

  Een pedofiel (m/v) is iemand die zich aangetrokken voelt tot kinderen die het puberteitsstadium nog niet hebben bereikt. Dus in het hierboven omschreven geval is er geen sprake van een pedofiele relatie. Als er geen sprake is van het kopen van gunsten of uitbuiting, dan moet je ook vooral niet de zaak aan de klok van Jeugdzorg of de politie hangen. Die hebben hun handen al vol aan de échte zedenzaken waarbij het kind of de jongere zo snel mogelijk in veiligheid moeten worden gesteld.

 4. ibel schrijft

  deze man leeft in een illusie, als je 40 bent ben je geen jonge man meer hoe jong je je ook voelt. een meisje van 16 kan er heel volwassen uitzien en zich heel volwassen gedragen maar ze is een kind. ze kan de gevolgen onmogelijk overzien en is nog erg beïnvloedbaar. als u echt van haar houd beschermd u haar tegen zichzelf en verbreekt u alle contact. ze zal waarschijnlijk denken dat u de ware bent en het er niet mee eens zijn. geef haar de kans zich normaal te ontwikkelen. bedenk ook dat u nooit samen oud kunt worden. u kunt oud worden met haar maar zij nooit met u. ik zou ook niet afgaan op die paar mensen die u 28 schatten. vaak neem je geen risico als iemand zich jong gedraagt maar er ouder uitziet dan schat je op veilig, net onder de 30 om iemand niet te beledigen. het lijkt me onwaarschijnlijk dat mensen waar u bijvoorbeeld dagelijks mee werkt u als 28 schatten

 5. Mia schrijft

  Hoezeer ik het ook met bovenstaande reacties eens ben, denk ik niet dat de briefschrijver is te overtuigen. Als de liefde/verliefdheid echt zo hevig voelt en u serieuze plannen heeft met dit meisje en zij met u kunt u best twee jaar wachten. Liefst vijf. Als het echte onverwoestbare liefde blijkt te zijn overwint het alle scheve gezichten en wat ‘men’ er ook van zegt. Daar zijn genoeg lange huwelijken bewijs van. Gaat u voor de korte termijn, denk ik dat het schade toe brengt aan u allebei en de omgeving. Bent u serieus dan kunnen jullie het tegendeel bewijzen door te wachten.

 6. Sanderien schrijft

  Wow, wat is iedereen bovenstaand ontzettend tolerant en meegaand? Dit gaat over een veertigjarige vent die verliefd is op een zestienjarige, en iedereen is “prima joh, wacht een paar jaartjes totdat ze wat ouder is?” Dan is meneer boven de veertig met een achttienjarige, en dat is dan wel okay? Feit is en blijft, dat er meer dan twintig (!!) jaar leeftijdverschil tussen deze twee zit, verschillende generaties, verschillende werelden (en kom niet aan met ‘liefde overwint alles’, want dat is niet zo). Dit kan gewoon niet goed gaan. Laat dat kind, want dat is ze nog, ‘age of consent’ of niet, van haar jonge jaren genieten voordat ze zich stort in een relatie met een kerel die al halverwege zijn leven is, grof genomen. Dit is geen liefde. Een kalverliefde wellicht, maar geen echte liefde. En ik had wel alles en iedereen ingeschakeld, alleen maar om deze keurige jongeman met zijn poten van mijn dochter te laten afblijven. Ik begrijp niet dat iedereen moord en brand schreeuwt over het minste of geringste, maar ach, een leeftijdsverschil van meer dan twintig jaar moet kunnen, zeker met een minderjarige. Geweldig!

 7. Elle schrijft

  Had eens een verhelderend gesprek met een man van zeg 50, over man-vrouw verschillen en het fenomeen hoe ouder de bok, hoe jonger de blom. Hij vroeg zich af waarom meisjes van zeg 16 toch zo’n aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Hij kon er niks aan doe, zei hij. Het gebeurde gewoon. De vraag en vooral de toevoeging vervulde mij met walging en ik dacht aan mijn dochters die ik rond liet lopen zonder boerka. Hun gladde huiden en gouden haar vrij aan de wereld tonend. Stel dat ze in de val trappen van wat liefde wordt genoemd maar geilheid is. Onschuld versus oncontroleerbare het-kan-nu-nog voortplantingsdriften. Moeders pas op je blommen, bokken kunnen er niks aan doen.

 8. Flip schrijft

  Laat ik voorop stellen dat ongelijkwaardige relaties, en de nare gevolgen ervan, verwerp. Het is goed dat de wet er paal en perk aan heeft gesteld.
  Maar, er is in de wet begrip voor jongeren die met een ouder iemand een relatie hebben met seks, als ze zelf vinden dat dat bij hun past. Deze man is door geen rechter veroordeeld te krijgen, wat die ouders er ook van vinden.
  Nog iets, wat mij in het dagelijks leven ook tegen de borst stuit: deze man is volgens velen verwerpelijk, maar als het andersom is (oudere vrouw met jongere man), dan is het beeld heel anders: lieve oma geeft het kind zijn lievelingskoekje, namelijk seks. Wie zeurt er dan nog? Gelooft u mij niet? Zoek dan maar eens op Madonna (50) die met fotomodel Jesus (18) ging, en Patricia Paaij had ook iets soortgelijks. Ik heb nooit iets kunnen lezen over het uiterst verwerpelijke karakter van deze 2 dames.
  Toen ik 13 was, voelde ik mij woest aangetrokken tot mijn lerares Duits. Ik was gewoon toe aan wilde stomende seks met haar. Het gevoel is nog steeds hetzelfde, op mijn netvlies zie ik nog steeds deze knappe vrouw, en als ik dat buitengewone geluk destijds had gehad, zou geen haar op mijn hoofd erover gedacht hebben deze vrouw aan te klagen.
  Kinderen beschermen is noodzakelijk, helemaal mee eens, maar er bestaat ook iets als tegen de wil van het kind ingaan, ik zie het in iedere aflevering van memories: die knappe strandhunk die verboden werd door de ouders want te oud, afwijkende cultuur, te ver weg of de verkeerde huidskleur. Decennia later gaan die (meestal) vrouwen op zoek naar die gedroomde partner. En 16 jaar is wel een leeftijd waarop mensen al het glibberige liefdespad begaan. Ik denk dat zij meer heeft aan een paar ouders met een luisterend oor.Sommige HTML is toegestaan