Spring naar inhoud


Te dikke vriendin

Beste Beatrijs,

Ik heb een goede vriendin die ik al vanaf mijn lagere schooltijd ken. De laatste jaren is ons contact wat minder frequent vanwege drukke banen en gezinnen. Wanneer we elkaar zien is het gezellig, maar iedere keer valt me op dat ze weer dikker is geworden. Ze was altijd al stevig, maar de laatste keer schrok ik echt. Ze had moeite om de auto uit te komen, hijgde bij het traplopen en was duidelijk over de grens van mollig. Mijn vriendin praat niet graag over zichzelf en eventuele problemen. Ze houdt de gesprekken liever luchtig. Ik wil haar graag helpen en ik voel me laf dat ik het onderwerp zo angstvallig vermijd om de lieve vrede. Haar gezondheid is toch een stuk belangrijker dan dat! Hoe kan ik haar overgewicht aan de orde stellen zonder dat ze boos wordt?

Vriendin is te dik

Beste Vriendin is te dik,

Ik raad het u af om met uw vriendin over haar gewicht te praten. Het heeft geen zin. In de eerste plaats weet ze zelf beter dan wie ook dat ze te dik is. Ze lijdt eronder, daar kunt u zeker van zijn, ze vindt het verschrikkelijk en ze haat zichzelf. Het heeft geen zin dat u haar gaat attenderen op iets wat ze allang weet. Ook dat het niet gezond is om te dik te zijn weet ze heel goed.

U zegt dat u haar wil helpen, maar u kunt haar helemaal niet helpen. U kunt niet voor haar minder gaan eten en u kunt ook niet voor haar aan lichaamsbeweging doen, u kunt zelfs niet voor haar naar een dokter of diëtist gaan. Dat moet ze zelf doen. Uw vriendin moet zelf besluiten dat het genoeg is en dat ze vandaag iets aan haar probleem gaat doen, te beginnen met een afspraak bij de huisarts en vervolgens met een diëtist in zee. U kunt alleen met uw vriendin over haar probleem praten, wanneer zijzelf het initiatief hiertoe neemt. Dus wanneer zij u in vertrouwen neemt en om advies vraagt of haar hart wil luchten over haar gewichtsprobleem. Laat die beslissing aan haar over.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. johan II schrijft

  Nou vriendin van te dikke vriendin, Beatrijs slaat de spijker op uw kop. U bent VRIENDIN van te dikke vriendin, geen adviseur van te dikke vriendin, of hulpverlener van te dikke vriendin. Dat is wel verwarrend, ‘want willen helpen is toch goed?’.
  U kunt prima uw beroep van maken, ‘adviseur’ of ‘hulpverlener’, geeft goed gevoel hoor ‘verandertrajecten adviseren’ (met meestal een beduidend minder goed gevoel voor de clienten) of andere diepzinnige semi-meevoelende hersenspinsels debatteren. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen, door blinkende hoogopgeleide klinkers ondersteund door welluidende medeklinkers .
  Als u wilt helpen, doe maak dan haar WC schoon of maak eten als ze ziek is. Vriendin betekent samen zijn in elkaars vreugde en pijn. In het laatste ligt de sleutel, vriendin bent u ‘door dik en dun’. Niet ‘door dik of dun’. Ga oefenen op niet zeggen van advies. ‘Ban’ het woord veranderen, laat het aan u voorbij gaan als het in u opkomt (alleen daden spreken).

 2. M. schrijft

  Ik ben zo’n te dikke vrouw. Gelukkig hebben vriendinnen het daar nooit over. Ik zou het geen probleem vinden overigens, als ze het tactvol aan zouden snijden. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit.
  Veel vervelender is dat mensen – geen vrienden – mijn omvang reden tot grapjes vinden. Ze beseffen niet dat deze grapjes al zo vaak zijn gemaakt (ga jij maar in het doel staan, dan gaat er geen bal meer in HAHAHAHA) dat ze heel irritant zijn.Sommige HTML is toegestaan