Spring naar inhoud


Engelse wasbakken

Gebrekkige loodgieterij en te wensen overlatend sanitair zijn traditionele pijnpunten in Groot-Brittannië. Haperende geisers, krap bemeten boilers, lekkende waterleidingpijpen horen bij de Britse cultuur als thee met scones. Tot diep in de 20ste eeuw moest de arbeidersklasse zich naar buiten begeven naar een zogenaamd outhouse om zijn gevoeg te doen. De rijken zaten intussen te vernikkelen in hun landhuizen, waar de open haard pas aangestoken werd, als het vroor. Stoere Britten kunnen prima zonder centrale verwarming en van een beetje tocht gaan ze ook niet dood. Geïmmigreerde Poolse loodgieters hebben de afgelopen twintig jaar hun best gedaan om althans de badkamervoorzieningen in hotels naar een hoger niveau te tillen: de standaard badkuip op leeuwenpoten met koperen mini-kranen en ingevreten bruine kalkaanslag is in het duurdere segment vervangen door een redelijke, zij het meestal wat slappe douche. Maar hun werk is nog lang niet klaar, want de afdeling wasbakken is tot op heden onontgonnen terrein.

De foto’s hiernaast zijn genomen op de veerboot (daar begon het al), in hotels (geen goedkope rattenkasten) en restaurants, bezocht tijdens een recent tiendaags tripje naar Zuid-Engeland. Een kraantje voor warm en een voor koud water. Wie verzint zoiets? Erger is dat de kraantjes zo dicht tegen de kant van de minuscule wasbakjes zijn gemonteerd dat je er je handen niet onder kunt houden, als je ze wil wassen. Zou het de bedoeling zijn dat je eerst het bassin vol laat stromen met water, zoals dat ging in de tijd van de lampetkannen? Dan creëer je een sopje, wat betekent dat er een tweede keer water getapt moet worden, nu om je handen af te spoelen. Omslachtig en water verspillend en niemand heeft natuurlijk zin in dat gedoe. De enige oplossing is om de handen een voor een af te spoelen, wat niet alleen hinderlijk lang duurt, maar ook extra waterverspilling geeft.

Poolse vaklieden: voordat jullie met de Brexit het land worden uitgestuurd, doe hier nog snel iets aan en introduceer het concept mengkraan! Al was het maar voor de toeristen.

Artikelen in NRC-column.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan