Spring naar inhoud


Stiefzoon doet waar hij zin in heeft

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn zeven jaar samen en hebben een dochtertje van twee. Daarnaast heeft mijn vriend een zoon van vijftien, die vanwege co-ouderschap om de week bij ons woont. Na onze laatste vakantie zat er een brandplek in de tuintafel, was de poot van een bijzettafel gebroken, lagen er chips en snoep op de bank en plakte de vloer overal. Zoon had vrienden over de vloer gehad. Een weekendje weg een tijdje later benutte zoon om ons bed te delen met een vriendinnetje. Nu zijn we weer een weekend weg geweest en stond de verwarming loei hoog, een dop van een drankfles lag tussen het speelgoed van onze dochter, afval lag achter de bank, ons bed weer beslapen. Zoon blijft overigens volhouden dat hij alleen even spullen heeft opgehaald.

Wij gaan alleen weg als zoon bij zijn moeder is. Wij hebben verschillende gesprekken met hem gevoerd, zakgeld ingehouden, huisarrest gegeven, maar hij gaat zijn eigen gang. Ik voel me aangetast in mijn privédomein, ben verdrietig en boos. Ook leggen zijn acties veel druk op de relatie tussen mij en mijn vriend. Wat adviseert u ons? Weer een gesprek? Met welke insteek? Straffen? Sleutel afpakken in de weekenden dat hij bij zijn moeder is?

Lastige (stief)zoon

Beste Lastige (stief)zoon,

Als stiefmoeder hebt u niet veel invloed op de zoon. Het zijn toch echt zijn eigen vader en moeder van wie de opvoeding moet komen. Kennelijk hebben zij geen gemeenschappelijke aanpak. Het is heel raar dat de zoon het weekend dat hij bij z’n moeder zit gebruikt om in het lege huis van zijn vader te bivakkeren. Vindt die moeder het goed als haar zoon een nacht niet thuis slaapt? Weet ze dan waar hij is? En vindt ze het goed dat hij de nacht doorbrengt in het huis van zijn vader en intussen de bloemetjes buiten zet? Ook het andere wangedrag van de zoon (dingen kapot maken, alcohol drinken, seks hebben met een andere minderjarige) lijkt me iets waar de ouders met elkaar en met hemzelf over zouden moeten spreken. U staat daar toch een beetje buiten.

Een jongen van vijftien is te jong om zonder toezicht van volwassenen een weekend feestend door te brengen. De tegenmaatregelen die u noemt (zakgeld inhouden, huisarrest geven) helpen niet. Straffen helpen sowieso niet, want die komen altijd te laat. De regels moeten duidelijk zijn en de zoon moet zo min mogelijk gelegenheid krijgen om ze te ontduiken. De ouders moeten één lijn trekken en er bovenop zitten. U als stiefmoeder sluit u daarbij aan. Als het de moeder niet kan schelen waar haar zoon uithangt, raad ik u aan om een extra slot op de voordeur te plaatsen, waar u alleen gebruik van maakt als uw gezin met vakantie is, en waarvan u geen sleutel aan de zoon ter beschikking stelt. Op die manier kan hij er eenvoudig niet in, als u weg bent.

Voor de rest moet u maar bedenken dat veel kinderen van gescheiden ouders een moeilijke jeugd meemaken, omdat ze boos zijn op hun ouders en het vervelend vinden om steeds te moeten verkassen van het ene naar het andere huis. Vooral tieners kunnen daar vreselijk opstandig van worden. Naarmate ze ouder worden gaan die opstandigheid en het irritante gedrag wel weer voorbij.

Artikelen in Stieffamilie, Tieners.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan