Spring naar inhoud


Schoonouders weten het beter

Beste Beatrijs,

Mijn schoonouders zijn erg gul met ongevraagde adviezen. Voorbeeld: in december informeren ze naar onze vakantieplannen. Ik zeg dat mijn man en ik hier nog niet over hebben nagedacht en krijg vervolgens folders van de vakantiebeurs of mailtjes met aanbiedingen doorgestuurd. De locaties die ze ons aanbevelen zijn absoluut niet waar ik heen zou willen gaan, maar volgens hen is het ‘leuk voor de kinderen’. Als ik zeg dat ik het waardeer dat ze mee willen denken maar dat ik liever zelf onze vakantie uitzoek, zijn ze beledigd. Ander voorbeeld: ik eet sinds een paar maanden vegetarisch en krijg steeds krantenknipsels of e-mails met links naar artikelen dat vegetarisch eten een hype is en dat het slecht voor je is. Mijn schoonouders zijn leuke mensen en lieve grootouders, alleen krijg ik een punthoofd van hun adviezen en weet ik niet meer hoe ik moet reageren. Kunt u mij helpen?

Irritante goede raad

Beste Irritante goede raad,

Ga gewoon door, zoals u nu al bezig bent: u blijft vriendelijk en beleefd, u zegt dat u erover na zult denken en vervolgens neemt u uw eigen beslissingen. Als uw schoonouders vragen waarom u hun advies niet hebt gevolgd, zegt u: ‘Wat we nu van plan zijn lijkt me toch leuker/ beter/ geschikter.’ Als ze daarover beledigd zijn, is dat toch echt hun probleem en niet het uwe. Dan kunt u zeggen: ‘Sorry, ik maak graag mijn eigen keuzes.’

Toegestuurde krantenknipsels, internetlinkjes over de nadelen van vegetarisme kunt u naast u neerleggen. U hoeft ze niet eens te lezen – in de prullenbak ermee. Er inhoudelijk op reageren is niet nodig. Als uw schoonouders navraag doen wat u ervan vond, antwoordt u nonchalant dat u vergeten bent wat er in het stukje stond, maar dat u op dit moment even geen zin hebt in een discussie over vegetarisme. Vraag ook aan uw man of hij u wat meer te hulp kan schieten, wanneer zijn ouders te veel op uw nek zitten.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan