Spring naar inhoud


Schoonouders katten elkaar af

Beste Beatrijs,

Mijn schoonouders (zestigers) gaan erg onprettig met elkaar om. Het lijkt wel alsof het steeds erger wordt. Zelfs als ze bij ons op bezoek zijn, kibbelen ze voortdurend over de meest onbenullige dingen: de een eet te veel koekjes, de ander vertelt een verhaal niet goed, de een zet de zoetjes te ver weg zodat de ander er niet bij kan. Ook maken ze veel nare opmerkingen tegen elkaar (‘Wat zeg je nu weer voor doms’, ‘Ach mens je kunt helemaal niet koken’ enzovoort). Dit alles gebeurt op luide, ruzieachtige toon bij ons in huis in bijzijn van ons tweejarig dochtertje. Ik vind dit heel erg vervelend en weet inmiddels niet meer hoe ik moet reageren. Ik ben bang dat ik me op een gegeven moment niet meer kan inhouden en heel boos op ze ga worden. Heeft u tips hoe ik hier het beste mee kan omgaan?

Kibbelende schoonouders

Beste Kibbelende schoonouders,

Uw schoonouders vechten niet over koekjes en zoetjes, maar over wie er de baas is. Dat is een vervelend soort huwelijk, zowel voor betrokkenen als voor omstanders die in hun vaarwater verzeild raken. Er is heel weinig wat u daaraan kan doen. Ik begrijp heel goed dat u zich ergert aan hun geruzie, maar het is eigenlijk niet te doen om hen tot de orde te roepen. Waarschijnlijk zijn ze al jaren gewend om op die snauwerige manier met elkaar om te gaan. Daar begint een buitenstaander niets tegen. Het ligt ook niet op uw weg als schoondochter om kritiek te uiten op hoe ze elkaar bejegenen.

Praat erover met uw man. Wat vindt hij ervan? Gaat het al zijn hele leven zo? Misschien kan uw man eens een gesprek onder vier ogen voeren met zijn moeder of zijn vader (degene met wie hij het makkelijkste kan praten) en vragen waarom ze zo geïrriteerd op elkaar reageren. Als dat nergens toe leidt, kunt u op een gegeven moment aan uw schoonouders voorstellen om voortaan apart langs te komen. De ene keer komt oma langs, en de volgende keer opa. U kunt dan zeggen dat u graag met allebei goed contact wil, maar dat u in de stress raakt van hun geruzie als ze samen zijn en daarom deze noodsprong maakt.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan