Spring naar inhoud


Sinterklaas overslaan

Beste Beatrijs,

Ik ben 68 jaar, vader van een zoon, en ik heb een kleindochter van anderhalf. Mijn zoon stamt uit mijn huwelijk dat 35 jaar geleden werd beëindigd. Het geval wil dat mijn zoon en zijn vrouw feestjes organiseren voor hun dochter, waar ik ook bij word gevraagd. Dit jaar werd haar eerste verjaardag gevierd en binnenkort Sinterklaas. Bij de verjaardag trof ik een huis vol volwassenen: schoonfamilie van mijn zoon, allerlei mij onbekende vrienden, en een overdaad aan cadeaus. Omdat ik voor Sinterklaas een soortgelijke opzet vreesde, heb ik voor de uitnodiging bedankt. Ik heb gezegd dat ik de dingen graag klein en intiem houd en moeite heb met deze grote bijeenkomsten. Ook vrees ik dat deze feestjes zich jaarlijks zullen herhalen. Ik krijg een boze reactie van mijn zoon, die mij verwijt niet deel te willen nemen aan zijn familieleven. En dat zijn dochtertje mij zo ook nooit zal leren kennen. Moet ik toch Sinterklaas gaan vieren ter wille van de lieve vrede?

Rijd alsjeblieft mijn huisje voorbij

Beste Rijd alsjeblieft mijn huisje voorbij,

Nee, u hoeft geen kinderfeestjes te bezoeken, waar u tegen opziet. Er zijn wel meer mensen die een aversie hebben voor massale kinderverjaardagen met veel volwassenen die allemaal het verplichte cadeautje voor de jarige meebrengen. En een grootschalig Sinterklaasfeest, speciaal georganiseerd voor een eenjarig kind, slaat ook nergens op. Maar goed, veel jonge ouders pakken die vieringen juist wel zo aan, dus praat er nog eens over met uw zoon en houd de kritiek bij uzelf. Vraag hem of hij het u alsjeblieft niet kwalijk willen nemen, maar dat u geen behoefte hebt aan Sinterklaasvieringen (nu niet en later ook niet) en dat u grootscheepse kinderverjaardagen eigenlijk ook niet zo dol vindt.

Dat betekent niet dat u geen band met uw kleindochter wil, integendeel! U ziet haar liever en petit comité binnen het gezin. Dan kunt u haar veel beter aandacht geven, met haar praten en spelen. Er is door het jaar heen genoeg gelegenheid om langs te gaan bij het gezin van uw zoon of het drietal bij u thuis te vragen en iets leuks te doen met de kleine. U hebt uw voorkeur voor gewoon contact al besproken met uw zoon, maar doe het nog maar een keer. Verzeker hem van uw betrokkenheid bij uw kleindochter en zeg dat u liever met haar naar de kinderboerderij gaat dan dat u opgaat in een massa onbekende feestgangers.

Artikelen in Cadeaus, Feestdagen, Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Frans schrijft

  Als opa zijnde zou ik aangeven dat ik wel kom op de feestjes van zijn zoon, maar niet te lang. De zoon wil graag dat opa deelgenoot wordt van zijn familie en leven, zie dit als een compliment. De vader kan gewoon tegen zijn zoon zeggen dat hij een dagje ouder wordt en graag eerder naar huis gaat omdat hij niet meer zo bestand is tegen de drukte.
  Maak er niet een te groot probleem van en ga op andere tijdstippen bij het gezin langs om in intieme sfeer rustig een kopje koffie te kunnen drinken en met het klein kind te spelen.

 2. Maria Helena schrijft

  Ik zie het als een gemiste kans om niet te gaan. Ik draai al een tijd mee in de verjaardagen carrousel van nichtjes en neefjes terwijl ik zelf geen kinderen heb. Je ontmoet inderdaad steeds dezelfde mensen, maar na een tijdje worden die mensen vertrouwd. Via de kinderen ben je gebonden aan elkaar, die kinderen zijn familie van iedereen en op een bepaald moment voelt dat ook wel weer speciaal. Advies: gewoon gaan, observeer, praat en ontdek. En vertrek als het echt niet gaat, maar dan ben je wel geweest.

 3. richard schrijft

  Ben het niet eens met de vorige reacties. Zoon zet zijn vader onder druk. Bijna chantage.
  Hij gebruikt de verjaardag van zijn dochtertje om uit te pakken met vrienden en familie. Heb ik als genodigde vriend ook eens meegemaakt en bij de herhaling een jaar later voor afgezegd. Kind is namelijk bijzaak.
  Opa wil met kleindochter van alles doen maar heeft geen zin in dit soort feesten. Lijkt me niet meer dan normaal om aan te geven liever niet te willen komen.
  Ontsnaproute kan zijn dat het vast niet op haar echte verjaardag wordt georganiseerd. Door de week komen al die vrienden niet hoor. U kan dan juist wel langs gaan

  Sinterklaas wordt niet gevierd met anderen neem ik aan, iedereen blijft dan liever thuis met de eigen familie waaronder de grootouders.Sommige HTML is toegestaan