Spring naar inhoud


Schade herstellen

Beste Beatrijs,

Onlangs heb ik een schaal van een vriendin laten vallen. Niet een dure of bijzondere, maar hij maakte deel uit van een servies. Ik heb direct gezegd dat ik een nieuwe ging kopen, hoewel zij dat niet nodig vond. Dezelfde schaal bleek niet meer te krijgen, waarna ik haar vroeg wat voor schaal het dan zou moeten zijn. Het antwoord was dat het haar echt niet uitmaakte. Ik heb dus iets gekocht en haar reactie was: ‘Wat een afschuwelijke schaal!’ Ik hield hier een vervelend gevoel aan over. Achteraf bleek het wel degelijk uit te maken wat ik zou aanschaffen. Dat had ze beter meteen kunnen zeggen, toen ik ernaar vroeg. Was die reactie van mijn vriendin niet een beetje overtrokken? Of had ik niet moeten aandringen om een nieuwe te kopen? Mijn animo om nu nog een andere schaal te halen die wel haar smaak is, is ook even een stuk minder. Wat vindt u?

Schaal valt niet goed

Beste Schaal valt niet goed,

Als iemand andermans bezit kapot maakt, moet degene die de schade veroorzaakt heeft een compensatieaanbod doen. De gedupeerde kan hier ja of nee tegen zeggen. Vaak wordt zo’n aanbod weggewuifd, omdat mensen het de moeite niet vinden om hun vrienden te laten betalen voor een ongelukje. Maar het aanbod om de schade te vergoeden moet altijd wel gedaan worden. Omdat voorwerpen bijna nooit door een identiek exemplaar vervangen kunnen worden, is geld de beste compensatie. Toen u merkte dat de bewuste schaal niet meer verkrijgbaar was, had u aan uw vriendin moeten vragen hoe duur die was, en haar dit bedrag moeten geven. Dan had ze zelf iets kunnen uitzoeken. De schadeveroorzaker kan beter niet op eigen initiatief een vervangend object gaan kopen, want je weet maar nooit of dat in goede aarde valt.

Dit hebt u niet handig aangepakt. Wat niet wegneemt dat uw vriendin behoorlijk bijterig reageerde op uw goedbedoelde substituut, wat ook weer overdreven was. Ik zou zeggen: bied uw vriendin alsnog geld aan. De verkeerde schaal neemt u mee terug en u zet hem op Marktplaats. Dan krijgt u misschien (een deel van) uw investering terug. Maar hopelijk is uw vriendin intussen zo ver om de mantel der liefde over het incidentje heen te gooien.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Floris schrijft

    Als ik het goed begrijp heeft u twee keer gevraagd of u de schade mocht vergoeden en twee keer nee als antwoord gekregen.

    Is het niet zo dat als een vrouw nee zegt het nee is? Nou ja dat is wellicht een wat andere context maar de vraag blijft overeind staan:
    Waarom neemt u uw vriendin niet serieus als ze nee zegt? Ik zou ook niet nog een keer geld aan gaan bieden. U heeft al twee keer gevraagd of ze de schade vergoed wilde, het antwoord is nee, waarom zou u het nog een derde keer vragen?

  2. Nettie schrijft

    Ik ben het niet met Floris eens. De tweede keer heeft de vriendin gezegd dat het haar echt niet uitmaakte. Dat begrijp ik als “het maakt niet uit wat voor schaal het is”. Dus het alsnog kopen van een vervangende schaal lag in de rede. Des te sneuer voor de vraagsteller dat het blijkbaar wèl iets uitmaakte.Sommige HTML is toegestaan