Spring naar inhoud


Nalatigheid herstellen

Beste Beatrijs,

Sinds kort ben ik met pensioen en heb ik tijd om het verleden te overdenken. In voorgaande jaren hebben twee dochters van mijn broer kinderen gekregen. Ik had het destijds veel te druk voor kraamvisite in de Randstad – ik was al blij dat ik eraan toe kwam hen een kaartje te sturen. Nu denk ik: was dat niet wat karig? Mijn nichtjes zijn nooit bij me op bezoek geweest, maar ik zie ze wel eens bij mijn moeder. Moet ik hierin iets rechtzetten en zo ja, hoe? Is het een idee om een excuuskaartje te sturen met bijvoorbeeld € 50 per baby? Zelf heb ik geen kinderen en ik heb geen idee wat suikertantes gewoonlijk doen. Vorig jaar trouwde een broer van hen en hem heb ik spontaan als cadeau € 100 gestuurd. Dat vind ik nu wel stom, net alsof ik zijn trouwen belangrijker vind dan het feit dat zij ongetrouwd kinderen hebben gekregen, wat niet zo is. Hebt u een suggestie om dit op te lossen?

Kraamcadeau inhalen?

Beste Kraamcadeau inhalen,

U hoeft niets recht te zetten en geen excuses te maken. Het is helemaal niet zo raar dat u uw neef honderd euro hebt gegeven bij zijn trouwen en dat u zijn zussen geen dure kraamcadeaus hebt gegeven. Bij een huwelijk wordt vaak een groot feest gegeven, en dan blazen genodigden in de bus – dat hoort bij de traditie.

U had geen tijd om destijds op kraamvisite te gaan. Niet erg. Veel jonge moeders zitten helemaal niet te wachten op bezoek van familieleden met wie ze geen intieme band onderhouden. Een kaartje sturen was prima. Er zijn geen regels hoe (suiker)tantes zich horen te gedragen. Sinds u met pensioen bent, hebt u meer tijd voor van alles. De familiebanden aanhalen is een van de vele mogelijkheden voor een waardevolle tijdbesteding. Onderneem eens een toeristisch of cultureel uitstapje naar de Randstad en maak een afspraak met een nichtje om langs te komen en koffie te drinken. Neem een cadeautje mee voor het inmiddels wat groter geworden kind. Het hoeft niet schreeuwend duur te zijn, gewoon een fijn cadeau waar het kind blij mee zal zijn. Doe bij een andere gelegenheid hetzelfde met uw andere nichtje. Of combineer de afspraak, als ze bij elkaar in de buurt wonen. Ze zullen het vast leuk vinden, wanneer u een initiatief neemt om bij hen langs te gaan. De relatie is belangrijker dan dure cadeaus.

Artikelen in Familie, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan