Spring naar inhoud


Scabreuze appjes

Beste Beatrijs,

Onze zoon van vijftien heeft via Whatsapp sjans met een meisje van zijn leeftijd dat hij heeft leren kennen bij de huiswerkbegeleiding. Binnenkort hebben ze hun eerste afspraakje. Omdat er in het verleden dingen behoorlijk fout zijn gegaan met zijn internetcontacten, houden wij als ouders de vinger aan de pols en controleren met enige regelmaat de chatgeschiedenis. Aldus kwamen wij er achter dat de tortelduiven in spe, zonder ook nog maar één keer gezoend te hebben, via de app al de meest intieme dingen bespreken. Dit beslaat het hele spectrum van masturbatie tot en met diverse soorten seks, en dit alles niet in algemene zin. In pre-internet tijden hielden onze verlegenheid en onzekerheid de voortplantingsdrift wel een beetje in toom, maar nu zitten ze elkaar al op te geilen voordat honk 1 is bereikt! Hoe zorgen wij er als ouders voor dat puberrelaties zich op een gezonde en fatsoenlijke manier ontwikkelen?

Ouderwetse (?) vader

Beste Ouderwetse (?) vader,

U leest mee met het whatsapp verkeer van uw zoon. Is 15 jaar daar niet te oud voor? Weet uw zoon dat u dit doet? Nee, waarschijnlijk. En hij zal het ook niet leuk vinden, als hij erachter komt dat zijn ouders meelezen. Enfin, u schrijft dat er eerder dingen misgegaan zijn met uw zoons internetcontacten, dus misschien zijn er afspraken gemaakt dat u als ouders een en ander kunt controleren. In dat geval (maar ook wanneer die controle-afspraken er niet zijn) raad ik u aan om de whatsapp-conversatie als aanleiding te gebruiken om uw zoon ten sterkste te waarschuwen tegen het uitwisselen van naaktfoto’s. Zolang het bij woorden blijft, alla, maar bezweer hem om weg te blijven van het versturen en ontvangen van naaktbeelden, want daar komt alleen maar ellende van.

Ik denk trouwens dat er een groot verschil bestaat tussen wat mensen in hun eentje aan scabreuze fantasieën zitten op te tikken en wat ze doen als ze in levenden lijve tegenover elkaar staan. Communicatie via schermpjes ontaardt gemakkelijk in quasi wereldwijze stoerdoenerij, maar eenmaal oog in oog zouden betrokkenen nog wel eens door schuchterheid bevangen kunnen worden.

Als ouders moet u een beetje in de gaten houden met wie uw zoon omgaat. Geef hem een aantal spelregels mee. Op deze leeftijd komt het uitgaanscircuit niet in aanmerking voor afspraakjes. Ze mogen nog niet eens alcohol. Dus dat kunt u simpel verbieden. Zeg tegen uw zoon dat hij z’n vriendinnetje thuis kan uitnodigen, omdat u benieuwd naar haar bent. Ook kunnen ze best samen naar de film of zoiets. Het duo mag op uw zoons kamer zitten, maar logeren is er niet bij. Dat kan altijd later nog eens, en wie weet is de liefde alweer voorbij, voordat het serieus wordt. Als u zich betrokken en regulerend opstelt, loopt het niet uit de hand.

Artikelen in Liefde en relaties, Tieners.

Gelabeld met , , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anna schrijft

  Bah wat verschrikkelijk om zo door de telefoon te spieken. Echt ongelofelijk. Zo raak je een jeugd lang vertrouwen kwijt.

 2. Lilith schrijft

  Dat spieken is echt niet handig. Ze hadden vanaf het begin regels moeten stellen en contact blijven houden.
  Je hoeft niet echt op de hoogte te zijn van wat hij exact uitvreet, maar je kunt voorzichtig peilen waar hij eventuele vragen over heeft.

  Vader kan met hem gaan zitten en mompelen; Zo, nou…het is mijn zaak niet….maar áls je iets vreemds merkt aan je contact met Saartje, dan vertel je het ons toch wel? En let erop dat je niets doet wat Saartje niet wil hè?’
  Gewoon even laten weten dat je er altijd bent om mee te praten of als er problemen zijn.
  En voorzichtig nog eens herhalen dat condooms heel belangrijk zijn, als er op tv iets over tienermoeders is. En dan zeggen; ‘Condooms liggen bij ons altijd in het nachtkastje/op de wasdroger/in de halkast, dan weet je dat ook.”

  Op die manier heeft hij zelf de controle over wat hij deelt.En zal dat meer zijn dan nu.Sommige HTML is toegestaan