Spring naar inhoud


Doorgaan met werken

Beste Beatrijs,

Ik ben een man van 83 en heb mijn hele leven in de techniek gewerkt. Na mijn pensionering in 1998 heb ik me op allerlei activiteiten gestort, heb onderzoek gedaan op het gebied van recycling en ben gepromoveerd. Momenteel ben ik nog bezig met de toepassing van mijn bevindingen. Al met al heb ik een heel boeiend leven, dat me overigens wel wat heeft vervreemd van leeftijdgenoten. Door de meesten word ik bewonderd, maar ik krijg ook wel eens de indruk dat men vindt dat ik meer van het leven als pensionado zou moeten genieten. Zelf vraag ik me ook wel eens af of ik het langzamerhand niet welletjes zou moeten vinden. Eens zal ik de beslissing moeten nemen om met werken te stoppen. Liefst voordat ik door de omstandigheden gedwongen word en zeker voordat mijn omgeving scherper ziet dan ikzelf dat het tijd wordt. Hoe kijkt u hier tegenaan?

Wanneer ophouden?

Beste Wanneer ophouden,

Zolang er nog werk is, is er leven, zal ik maar zeggen. Volgens mij is er niets mis met doorwerken tot de laatste snik, in het harnas sterven en dat soort dingen. Sommige mensen zijn dol op freewheelen, andere mensen houden van werken. Er is geen enkele reden voor u als liefhebber van werken om over te stappen naar het kamp der genieters, en al helemaal niet omdat andere mensen vinden dat u dat moet doen. Doe gewoon waar u aardigheid in hebt. 83 jaar is in deze tijd nog lang niet stokoud. U merkt het vanzelf wel, wanneer het werken u zwaar begint te vallen en dan wordt het tijd om gas terug te nemen. Er is ook niets op tegen om door te werken, totdat de omstandigheden of afnemende gezondheid dit onmogelijk maken. Er bestaat geen plicht om op te houden met werken, terwijl het nog prima gaat en u er plezier in hebt. Werken is tenslotte een belangrijke manier om het leven zin te geven.

Artikelen in Werk.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henna schrijft

    Het is úw leven en u heeft het recht dit in te delen, zoals u het belieft.
    Ik zag vorig jaar een Canadese documentaire over een lerares van 8o jaar, ze gaf met veel plezier nog steeds les op een basisschool daar en voor mij is ze een voorbeeld.
    De kinderen vonden het fijn om les van haar te krijgen, ook niet onbelangrijk. Ik denk dat zo’n leefwijze de gezondheid juist ten goede komt, vooral de mentale gezondheid!Sommige HTML is toegestaan