Spring naar inhoud


Brood en wijn vermengen

Beste Beatrijs,

Binnen onze kerkgemeenschap is discussie ontstaan over de hygiëne bij gebruik van de avondmaalsbeker. Brood, in de vorm van matses, en wijn worden samen gedeeld. De wijn gaat in één beker, die met servet rond gaat. Ieder veegt na gebruik de bekerrand met het linnen servet schoon. Anderen kiezen ervoor de matse in de wijn te dopen. Is het nog wel van deze tijd om op deze manier de boodschap: ‘Drinkt allen hieruit, dit is de beker van het Verbond’ zo letterlijk te nemen?

Neemt en eet

Beste Neemt en eet,

De praktijk om de beker te laten rondgaan met gebruikmaking van servet lijkt me voldoende beantwoorden aan hygiënische standaarden. Wat het dopen van de matse in de wijn betreft: dat lijkt een minder eerbiedige gewoonte. Door dit gesop raakt de wijn bezoedeld met losgeweekte kruimels die andere mensen dan weer moeten opdrinken. Stel in de kerkgemeenschap voor om op te houden met metselen en het eten en drinken niet langer te vermengen. Het is beter als gelovigen een stukje van de matse afbreken en het daarna doorgeven en dit niet ook nog in de wijn dopen. Bij het Laatste Avondmaal werd ook geen brood in wijn gedoopt. Het bloed van Christus is tenslotte geen dipsaus.

Artikelen in Eten en drinken, Kerk.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maarten schrijft

    Wellicht wil het ‘heilig borrelglas’ hier een uitkomst zijn. In sommige (protestantse) kerken wordt wijn geschonken in kleine metalen kelkjes ter grootte van een fors borrelglas. Hierin zit net aan voldoende wijn om het ‘drinken’ te kunnen noemen. Natuurlijk voldoet dit ook niet aan letterlijk aan de idee ‘beker die rondgaat’ maar het is wel hygiënischer.Sommige HTML is toegestaan