Spring naar inhoud


Satanische dochter

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van 15 heeft sinds een jaar een vriendin (16 jaar), die zich bezighoudt met satanisme. Ze maakt tekeningen van de satan, vleermuizen en meer van dat onderaardse gedoe. Ook draait zij muziek waarin het over hel en verdoemenis gaat. Sluipenderwijs heeft mijn dochter allerlei dingetjes overgenomen: een groot kruis om je nek, een plastic kettinkje van prikkeldraad, de muziek. Ook leent zij kleding van deze vriendin.

Onze dochter heeft een christelijke opvoeding gehad (en nog) en zit op een christelijke school. Mijn man en ik praten wel met haar over het satanisme en dat de duivel blij is met de aandacht die hij krijgt. Maar is dit voldoende? Is het wijs als ik dingen ga verbieden: het dragen van een trui met een doodskop, het dragen van de ketting van prikkeldraad met het kruis eraan, of gaat dit vanzelf over? Wij willen dat zij rekening houdt met ons en onze omgeving. Mijn man heeft ervaring met mensen die veel schade hebben ondervonden van een cult-verleden.

Verontruste moeder

Beste Verontrust,

Het is altijd vervelend wanneer een kind bevriend raakt met (in de ogen van ouders) de verkeerde personen. Al gauw drijft zo’n vriend of vriendin een wig tussen ouders en kind. Ik begrijp heel goed dat u niet blij bent met deze vriendin. Satanisme is een stompzinnige hobby, en niet iets waarvan je het toejuicht als je dochter zich erin stort.

Toch denk ik niet dat het hier om een sekte gaat. Het gedrag dat u beschrijft (enge wezens tekenen, vreeswekkende kleding, sieraden en muziek) valt onder de categorie ‘gothic’, een lifestyle die al een jaar of twintig meegaat en vooral onder tieners een, beperkte, aanhang kent. Zoals alle lifestyles (je hebt alto’s, ballen, skaters en nog veel meer) is ook gothic iets oppervlakkigs. Het gaat om muziekvoorkeuren en een bepaald soort uniform. Het zegt op voorhand weinig over meehelpen met de afwas of huiswerk maken.

Ik denk dat uw dochter als ze de kleren van haar vriendin leent en allerlei satanische parafernalia om haar nek hangt, niet bezig is met duivelaanbidding, maar met het op de kast krijgen van haar familie, klasgenoten en leraren. Ik weet niet of u daar nou veel over moet praten met uw dochter. Hoe meer aandacht u aan iets onzinnigs als satanisme besteedt, hoe serieuzer u het neemt, terwijl de werkelijke kwestie uw dochters behoefte aan choqueren is.

Het verbieden van kleding en sieraden is lastig op deze leeftijd. Komt de school u niet te hulp in dit opzicht? Of hebben christelijke scholen tegenwoordig ook al geen kledingcodes meer? Voor haar uiterlijk thuis kunt u een en ander verbieden. Leg haar uit dat de symbolen die ze gebruikt (doodshoofden) of misbruikt (kruizen met prikkeldraad) haar ouders grieven. Voer een gesprek over symbolen en hun betekenis. Vraag haar wat ze denkt als ze iemand tegenkomt die een hakenkruis om zijn nek draagt. Zeg haar dat in uw huis het kruissymbool heilig is en dat ze daarvan af moet blijven. Op hoe ze zich buitenshuis uitdost, heeft u minder invloed. Op de muziek die ze draait en haar keuze van vriendinnen ook niet.

Verbied geen dingen, waar u toch geen invloed op hebt. Dat is verspilde moeite. Concentreer u op het haalbare: uiterlijk thuis, schoolwerk en andere verplichtingen. En troost u: ‘gothic’ is een fase die voorbij gaat.

Artikelen in Tieners.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mark v.d. S. (beheerder van de site www.gothic-lifestyle.nl) schrijft

  Ik wilde graag reageren op uw stukje over de satanistische dochter en de door u gelegde link met Gothic. Met uitzondering van de kleur van de kleding is die er niet. Voor u een dergelijke vergelijking maakt lijkt het mij zinvol dat u zich eerst informeert over wat gothic inhoud. Bij gothic hou je je niet bezig met de duivel of met dood. Wel dragen we kleding die vaak zwart is en luisteren we naar muziek met een wat diepere inhoud, we zijn gevoelsmensen. We houden ons vaak bezig met dingen als Wicca en de natuur. En we zijn ontstaan uit een vreedzame afsplitsing van de punk in de jaren 70. We houden ons bezig met poëzie en de kleding stamt af van de kleding uit de victoriaanse tijd (koningin Victoria heeft na het overlijden van haar man ook alleen maar zwart gedragen). Voor mij is de zwarte kleding een uiting van het gevoel anders te zijn dan de anderen en mijn uiting van treurigheid over hoe mensen in de maatschappij met elkaar om gaan. Zo dat was mijn relaas. Ik zou u zeer erkentelijk zijn als u uw advies enigszins bijstelt. Want zo komen de vooroordelen in de wereld.

 2. Zidarlys schrijft

  Ik kwam net via Google op de brief terecht waarin een moeder zich zorgen maakt om haar “satanische” dochter.
  Ikzelf ben ondertussen 6 jaar actief in de Gothicwereld,vanaf mijn 14e en zou hierbij graag wat dingen kwijt willen.
  Ik snap maar al te goed dat de moeder zich niet zo kan vinden in haar dochters kledingkeuze etc. Helaas is het nog altijd een groot vooroordeel dat Gothics meteen ook duivelsaanbidders zijn. Gothic is een lifestyle en is te vinden in veel lagen van de bevolking. Ikzelf ken ook genoeg Gothics die gelovig zijn, en dit prima weten te combineren.
  Ja, het klopt dat er veel Gothic bands zijn die zingen over Satan etc, maar kijk eens naar bijvoorbeeld de band Within Temptation; zij zingen toch zeker niet hierover, en zijn toch echt een Gothic band.
  Natuurlijk is het zeer vervelend voor de moeder dat zij het kruis, een christelijk symbool, in moeders’ ogen misbruikt. Bied haar een alternatief symbool aan, dat wel met gothic te maken heeft, maar niet tegen het geloof ingaat, bijvoorbeeld een hanger met de Egyptische Ankh, om maar wat te noemen..deze staat voor het leven, en word zeer vaak door Gothics gedragen.
  Verder is de kledingstijl van Gothic vooral gericht op zwart, probeer en compromis te sluiten dat ze wel zwart mag dragen, maar liever geen plaatjes van doodshoofden en omgekeerde kruizen.
  Als laatste wil ik nog even zeggen dat veel mensen Gothic worden (of van een andere subcultuur) om zich af te zetten tegen(…..) vul maar in,dit kan van alles zijn. Ook zie je vaak dat ze zich door dit uiterlijk sterker en zelfverzekerder voelen, het idee van “niemand durft mij nu iets te maken”.
  Ik wens moeder veel succes, en ik hoop dat er een soort middenweg gevonden kan worden, waar beide partijen zich in kunnen vinden.

 3. Denise schrijft

  Als uw dochter het doet om u en uw man de kast op te jagen dan zou ik het juist stimileren en achter haar gaan staan en meer er in gaan verdiepen.
  Er zijn juist ook hele leuke en lieve kleding style van gothic’s zoals bijv. lolita style.
  Juist als je die style soorten gaat verbieden werkt het averechts en dan bent u wel uw dochter kwijt.
  Hou van uw dochter zoals ze is en heb respect voor haar, dan komt er echt wel een keer punt.
  Ik ben een moeder die daar ervaring mee heb en ik ben achter mijn dochter gaan staan ik heb respect voor haar.
  Respect voor haar levensstyle en ik heb nu een hele lieve vrolijke totaal geen depresieve dochter.
  Ze heeft respect voor mij.
  Ze rookt niet , ze drinkt niet, gebruikt geen drugs, steelt niet en is altijd eerlijk tegen mij.
  Hoe meer trotser kan je zijn, ik ben blij dat ze mij dochter is.
  Ik heb een eigen winkel die totaal daar niets met deze style te maken heeft, iedere vaste klant accepteerd haar.
  Ze zijn ook heel trots op haar dat ze een leven heeft en dat ze een mooie vrolijke vriendelijke meid is.
  Ik ben dankbaar hiervoor.

  Als u het gaat verbieden worden ze alleen maar extremer zozeer extremer dat ze zichzelf helemaal terug keren in hun eigen leventje, dan bent u ze kwijt.Dan gaan ze meestal aan de drank, drugs,stelen,liegen bedriegen en zelfs zo erg dat ze zich zelf gaan snijden of zelfmoord neigingen krijgen.
  Dat wilt u echt niet mee maken.

  Het enigste is accepteren en de leuke en goede dingen eruit te halen.
  De depresieve gothic’s en emo’s zijn juist zo geworden omdat ze niet geaccepteerd worden vooral niet door hun ouders.

  Ik kan in iedergeval zeggen met vol trots dat ik een hele mooie lieve Super dochter heb.

  Veel sterkte

  Groetjes Denise

 4. anne-marie schrijft

  Ik lees het artikel dat u hebt geplaatst over uw dochter en ik ben blij dat u als ouder zich bezorgd maakt over deze ontwikkeling. Uw zorg is heel terecht. Ik spreek uit eigen ervaring. In mijn puberteit ging ik op zoek en kwam ook in de gothic (toen heette het nog new wave) wereld terecht. Het gaat heel sluipenderwijs. Het lijkt allemaal buitenkant, maar ik heb ervaren dat het zeker meer is dan dat. Zij stelt zich open voor het occulte. Het vindt ingang door muziek, symbolen, vriendschappen etc. Ook het ankh teken dat u wordt geadviseerd is een occult symbool van de egyptische cultus. Ik kwam er later achter dat in mijn familielijn mensen met het occulte bezig zijn geweest, waardoor er een ingang was. Ik adviseer u om het in liefde bespreekbaar te maken met uw dochter. Laat haar merken dat ze altijd bij u terecht kan wat er ook gebeurt. Dat ze altijd een thuis heeft en geliefd is. Het doel van de boze is om het gezin te ontwrichten. Geef hem geen kans. En blijf bidden voor uw dochter. Mijn moeder heeft jaren voor mij gebeden en het resultaat is dat God mij terug heeft geroepen en Hij heeft mij bevrijd van deze rotzooi. Zolang je er midden in zit ben je verblind en moeilijk door woorden te bereiken, maar het gebed van een rechtvaardige vermag veel. Vraag ook anderen om voor haar te blijven bidden en raak niet ontmoedigd als het eerst erger lijkt te worden. Houd vol. Voor God is niets onmogelijk! Veel kracht en wijsheid toegewenst.

 5. M. Helman schrijft

  Geef uw dochter de tijd zichzelf en de wereld om haar heen te ontdekken en pin haar niet vast aan het geloof dat ze van huis uit heeft meegekregen. Het is niet aan u om te bepalen of ze zich al dan niet aansluit bij een kerkgenootschap, Hare Krishna, de Mormonen, het Humanistisch Verbond, een sekte die het Paganisme beoefent of de groep Gothics, ze moet daar zelf over kunnen nadenken, zonder enige vorm van dwang, anders wordt uw geloof voor uw dochter een loden last.Sommige HTML is toegestaan