Spring naar inhoud


Sara-pop in de tuin

Beste Beatrijs,

Over een week word ik 50 jaar! Nu willen een paar vriendinnen een Sara in de tuin gaan neerzetten. Hoe zijn dan de regels: blijf ik thuis en binnen? Als ze klaar zijn, is het denk ik leuk om ze binnen uit te nodigen voor een borrel? Zijn hier vaste regels voor? En nog een vraag: hoe lang moet je zo’n ding laten staan en wie moet haar weer opruimen?

Nog zeven nachtjes slapen

Beste Nog zeven nachtjes,

Vindt u dat nou wel leuk, zo’n Sara in uw tuin? Wat dat dan ook precies moet voorstellen. Ik heb nooit gehoord van een Sara die zo groot is, dat ie (zij) in de tuin moet. Ik ken het fenomeen als een flink stuk speculaas, van een halve meter of zo, dat onmiddellijk na ontvangst in stukken wordt gebroken en zo snel mogelijk door de aanwezigen uit de weg geruimd (opgegeten).

Ik vraag of u het leuk vindt, want zo niet, dan moet u die heisa van tevoren vriendelijk weigeren. Mij lijkt het geen vreugde om een of ander konterfeitsel in de tuin te hebben staan dat aan de buurt signaleert dat bewoonster van het pand de menopauzale leeftijd bereikt heeft. Het doet denken aan de traditie om na de huwelijksnacht bebloede lakens uit de ramen te hangen als bewijs voor een geslaagde ontmaagding. Ik zie daar de aardigheid niet van in. U bent dus niet verplicht u aan deze merkwaardige traditie te onderwerpen, bedoel ik. U kunt ook tegen uw vriendinnen zeggen: ‘Jongens (meiden), laat het creatieve gefröbel met wassen beelden of stropoppen achterwege alsjeblieft en kom gewoon gezellig langs als ik jarig ben, dan krijgen jullie een kopje thee met taart of een borrel.’ Als u het daarentegen enig vindt om een beeld van een traditioneel aftandse vrouw (de bijbelse Sara was 102 jaar) in uw tuin te laten gloriëren, dan kunt u het symbool van uw vergankelijkheid zo lang laten staan als u maar wilt. U kunt het gedrocht natuurlijk ook, zodra de gasten hun hielen hebben gelicht, in de vuilnisbak proppen, als het er tenminste in past. Anders wordt het de grofvuildienst bellen.

Nodig de vriendinnen na gedane tuinarbeid – mocht u daar niet onderuit willen of kunnen komen – in ieder geval binnen uit voor verdere gezelligheid. Dat is toch het hele idee van de mijlpaal van 50 jaar bereiken?

Artikelen in Traditionele etiquette, Verjaardag, Visite, Vrienden en kennissen.


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mark de B. schrijft

  Ik heb mij zeer verbaasd over uw verbazing dat iemand een grote Sara kreeg aangeboden. Vermoedelijk bent u niet woonachtig in Noord-Brabant, zoals mijn vrouw en ik, want we zien hier in de omgeving heel regelmatig grote Sara’s (en Abrahammen) staan. Bij de voordeur of in de tuin, soms levensgroot zelfs of niet veel kleiner dan dat. Sommige blijven zo lang staan dat ook ik allang aan opruimen zou hebben gedacht.

  Mocht u uw 50ste verjaardag nog vóór u hebben liggen – het past mij uiteraard niet daarnaar te vragen – en hebt u vrienden en bekenden in Noord-Brabant, verwittig ze bijtijds dat u geen grote Sara wilt, anders komt u nog voor verrassingen te staan!

  (N.B.: Is het u bekend dat Oosterhout een zgn Abraham-dag kent, waar jaarlijks van gemeentewege alle 50-jarige mannen voor een dagje uit worden uitgenodigd – inderdaad vreselijk – en dat er ook een Abraham-monument alhier te vinden is?)

 2. Annelies schrijft

  Jammer dat u wat neerbuigend praat in het Sara-verhaal, gisteren.

  Klaarblijkelijk niet bij u bekend, maar een – meer dan – levensgrote Sara maken is een heus stukje traditie. In elk geval gebeurt dit nogal eens in de landelijke gebieden van de provincie Groningen. Als familie & vrienden onder elkaar.

  De mannen zien Abraham. Dan worden er enorm grote ronde strobalen opgetast tot een grote 50-er!

  Hieraan onttrekken zou belachelijk zijn. Snel zelf weghalen ook. Wáárdeer het, dat je zulke toffe mensen in je buurt hebt!

 3. Mevr. S. Oskamp schrijft

  Uw antwoorden hoeven toch niet zo normatief te zijn.

  In de omgeving waar u woont nog nooit gehoord van een Sara die in je tuin wordt gezet?
  Nu waar ik woon is dat heel normaal en dat is echt in Nederland.

  50 worden is een mijlpaal los van de menopauze. De buren weten hier gelukkig allang dat je 50 wordt. Dat mag je vieren en als je het leuk vind krijg je een Sara.

  Die met liefde wordt gemaakt door je buurt of door vrienden of familie. Als je niet oud wilt worden moet je je jong opknopen sprak mijn wijze oma. Ze kon het weten want ze werd 101.
  Mijn advies: kijk eens wat over de muren van uw woonplaats. Misschien behoefte aan een inburgeringscursus?

  Mail maar terug; ik verzorg hem graag.

 4. N.F. schrijft

  Wat een belachelijke, ongenuanceerde reactie is dit toch! Sara is juist leuk om als pop in de tuin te zetten en dit wordt vaker gedaan. Dit heeft niets, maar dan ook niets te maken met “bebloede lakens” of aftands zijn. U noemt het een gedrocht etcetera… Zo is het helemaal niet bedoeld!
  Als u zelf beweert dat u pro- manieren bent en u kent deze traditie helemaal niet, voorzie dan ook niet van commentaar hierop.

  “Als u het daarentegen enig vindt om een beeld van een traditioneel aftandse vrouw (de bijbelse Sara was 102 jaar) in uw tuin te laten gloriëren, dan kunt u het symbool van uw vergankelijkheid zo lang laten staan als u maar wilt. U kunt het gedrocht natuurlijk ook, zodra de gasten hun hielen hebben gelicht, in de vuilnisbak proppen, als het er tenminste in past. Anders wordt het de grofvuildienst bellen.”

  Buiten dat bent u drukker bezig met het afkraken (ja, dat is het) van de Sara pop (of de “menopausale leeftijd”) dan met het beantwoorden van de daadwerkelijke vraag van mevrouw.

  Schaam u Beatrijs!

 5. Diana schrijft

  Beatrijs geeft doorgaans uitstekende adviezen, maar helaas heeft ze last van een typisch Randstedelijke kokervisie. Zodra het aankomt op gebruiken die niet bekend zijn binnen de directe omgeving van de grachtengordel, vervalt ze in dédain. Jammer, een boerenbruiloft en een groot feest met Sara in de tuin is vaak stukken leuker dan al die neus-omhoog-gelegenheden waarbij gasten gedwongen worden acte de présence te geven met een protserig cadeau en een apepakkie (aangeduid met termen als ’tenue de ville’).

 6. Els schrijft

  Wat een pressie zet Mevrouw op de vrager. Zij zit het hele gebeuren uit haar hoofd te praten. Niet echt netjes, lijkt me.

 7. 'Sarah' schrijft

  Zuurpruim-stukje… :)
  Onze klanten in Brabant zijn positief (!) verrast door de Sarah van 4,7m hoog (en laten we onze Abraham niet vergeten).

  Hartelijke groeten,
  Sarah

 8. Gijs schrijft

  De lol is juist dat je niet weet wie haar geplaatst heeft. Deze personen halen Sarah na enkele dagen ook weer weg.

  Hoe gaat het in de praktijk:
  Sarah wordt geplaatst: gezellige avond
  50 jaar: gezellig feest
  Sarah wordt weggehaald: eventueel gezellige avond.

  Succes ermee.

 9. Jolanda schrijft

  Beatrijs,

  In onze streken is het een aangeklede pop die op een stoel in de tuin geplaatst wordt en idd weet men niet van wie deze (meestal gehuurde) pop komt.
  Ze wordt dus anoniem geplaatst en weer opgehaald na een paar dagen.
  Ik vind het dus raar dat haar vriendinnen dit vertellen, een sara is gewoon een verrassing en hoeft niet beloond te worden met een drankje oid.Sommige HTML is toegestaan