Spring naar inhoud


Oppervlakkige vriendin

Beste Beatrijs,

Sinds enige tijd heb ik (vrouw van 35) weer contact met een schoolvriendin van vroeger. Eens in de zoveel tijd zien we elkaar en ik ben werkelijk op haar gesteld, maar die avondjes zijn killing voor mij. Zij praat eigenlijk alleen maar over mensen die we van vroeger kennen en vertelt me over hun verdrietjes en schandaaltjes. Als dat onderwerp uitgeput is, gaat het over koetjes en kalfjes. Ik word er moe van en ervaar het contact als oppervlakkig. Roddels en verhalen over anderen die er niet bij zijn interesseren me niet en met koetjes en kalfjes wil ik ook mijn avonden niet doorbrengen. Maar als ik het gesprek een laagje dieper probeer te brengen, slaat het dood. Zelfs een eenvoudige vraag als ‘Hoe is het nu met jou?’ of ‘Wat speelt er in je leven?’ brengt geen verdieping. Ik wil dit ter sprake brengen maar weet niet hoe. Het is waarschijnlijk geen goed idee om haar onomwonden te zeggen dat ik het contact te oppervlakkig vind. Hoe kan ik haar, zonder haar voor het hoofd te stoten, duidelijk maken dat ik het graag anders zou willen?

Te oppervlakkige vriendin

Beste Te oppervlakkige vriendin,

Meestal bereik je niet zo veel, als je de vriendschap zelf of de manier van praten of de gespreksonderwerpen ter discussie gaat stellen met een vriend of vriendin. In de vriendschap moeten de dingen vanzelf gaan en als iemand zich genoodzaakt voelt om de inbreng van de ander te corrigeren, dan is het eigenlijk al mis. Ofwel de ander begrijpt het punt niet, ofwel de ander krijgt het gevoel te falen, en daar knapt de verhouding niet van op. Te vrezen valt dat u uw vriendin niet kunt veranderen (minder oppervlakkig maken). Ze is zoals ze is en u bent zoals u bent.

Een mogelijkheid die u zo te zien nog niet hebt uitgeprobeerd is de agenda naar u toe trekken en zelf wat meer vertellen over wat u bezighoudt. Als u haar gekeuvel niet willoos over u heen laat komen, maar zelf eens iets persoonlijks of wezenlijks aan de orde stelt, gaat zij misschien ook wat dieper op de zaken in.

Heeft uw vriendin dan nog steeds niets interessants te melden, kunt u de frequentie van de contact terugbrengen door om te beginnen minder vaak afspraken te maken (dat uitstellen gaat heel makkelijk onder het mom van drukte), en als u wél met haar afspreekt, daar een doe-afspraak van te maken. Als u geen zin hebt in een hele avond oppervlakkig geklets, spreekt u af om samen naar de film of het theater te gaan. Dan hoeft u alleen nog maar na afloop een uurtje na te praten met een drankje. Of u spreekt af om op zondagmiddag een eindje te gaan fietsen of wandelen. Verwacht niet meer van uw vriendin dan zij te bieden heeft en stem de omgang daarop af.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan