Spring naar inhoud


Hoe noem je een ober?

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik dineerden in een restaurant. Ik ben van mening dat je een mannelijke bediende niet aanspreekt met ober, maar gewoon met meneer. Klopt dit?

Obers aanspreken

Beste Obers aanspreken,

Er is niets mis met de aanspreektitel ‘ober’. Anderzijds, hoe vaak komt het nou helemaal voor dat u als klant een aanspreektitel moet gebruiken voor het bedienend personeel? Als u zijn aandacht al hebt, hoeft u uw woorden niet vergezeld te laten gaan van ‘meneer’ of ‘ober’. Als u zijn aandacht wilt trekken, is de correcte manier niet om te roepen, maar om uw hand op te steken en zijn blik te vangen. Als u er niet in slaagt om langs non-verbale weg zijn aandacht te trekken (omdat hij niet om zich heen kijkt of zich ziende blind houdt), kunt u op zeker moment ertoe overgaan om hem te roepen. In dat geval maakt ‘Ober!’ of ‘Meneer!’ of ‘Hallo!’ of ‘Sorry!’ niet uit.

Artikelen in Horeca.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. horecaman schrijft

  Ik kan mij niet vinden in het feit dat er niets mis is met ‘ober’. de moderne term is ‘gastheer’ of ‘gastvrouw’. Zeker in duurdere/betere restaurants is het woord ‘ober’ niet gepast. Sommige gastheren zullen zelfs op hun teentjes getrapt zijn en in eerste instantie niet reageren. Het is niet gepast in reasturants te gaan gillen, of roepen naar een gastheer. Ook obscene gebaren maken, met de handen zwaaien of de hand hoog in de lucht steken is ongepast. Overige gasten in het restaurant zouden zelfs kunnen denken dat je ongeduldig bent en geen fatsoen. Ik stoor mij persoonlijk aan deze mensen als ik zelf in het restaurant zit “Doe niet zo ordiniair” is dan mijn eerste gedachte.

  Uiteraard zeg je geen gastheer als je tegen hem praat. ‘Meneer’ of ‘mevrouw’ volstaat prima. In principe zou het niet nodig hoeven zijn, kenbaar te maken dat je iets nodig hebt, want een goede gastheer houdt alles goed in de gaten. Maar soms kan het erg druk zijn en niet direct aan jouw behoefte worden voorzien. Met aankijken bereik je al heel veel en dan even knikken met het hoofd om te bevestigen dat je zijn aandacht probeert te trekken.

  Uit het respect voor de moderne gastheer, die veel meer doet dan alleen wat borden op tafel zetten en de bestelling opnemen, is meneer gepast als je toch verkiest je verbaal te maken. Want uit eindelijk proberen deze mensen je een goede, prettige, fijne avond te verzorgen en verdient toch enig respect. En bovendien, ben je aardig dan heb je vaak toch een streepje voor op de andere tafels en krijg je alle aandacht die je nodig hebt.

  Helaas zijn er ook veel gastheren die deze titel niet verdienen, krijg je vaak te maken met studenten en ongekwalificeerd personeel. Op het terras is het minder erg om ober te roepen, deze mensen weten immers niet beter. Maar in de wat betere restaurants zou ik deze term niet toepassen.

 2. Greet schrijft

  Waarom zou je een ober geen ober noemen? Hij is toch een ober! Een gastheer is iemand die mij uitgenodigd heeft voor een gezellig avondje of een etentje maar waarbij ik de portemonnee niet hoef te trekken.
  – Uit het respect voor de moderne gastheer, die veel meer doet dan alleen wat borden op tafel zetten en de bestelling opnemen – Wat doet een ober nog meer dan? Of het door u verkozen ‘gastheer’?

 3. Theo Benschop schrijft

  Ik was op zoek naar de kwestie hoe je al dan niet in de wat betere restaurants een vrouwelijke ober aanspreekt, bijvoorbeeld na het op de door horecaman beschreven manier respectvol de aandacht van de al dan niet zich ziende blind houdende gastvrouw trekken op een moment dat binnen 5 minuten je trein voor een belangrijke vergadering vertrekt en je ca. 3 minuten naar het station moet lopen, en je liever niet een uur op de tocht op het station wil staan, maar wel graag op tijd op de vergadering aanwezig wilt zijn.

  Dit antwoord heb ik hier helaas niet gevonden, wel ben ik uiteraard blij met het duidelijke advies om in het geval van een mannelijke ober op een zeker moment ertoe over te gaan om Ober! of Meneer! of Hallo! of Sorry! te roepen.Sommige HTML is toegestaan