Spring naar inhoud


Soep terugsturen

Beste Beatrijs,

Laatst was ik uit eten met collega’s in een restaurant. We kregen de soep en bij de eerste hap proefde ik een aangebrande smaak. Ik heb nog een paar happen genomen, maar ik kreeg er een wee gevoel van en heb de rest laten staan. Bij het afruimen vroeg de ober of er iets niet in orde was geweest, want dan hoorde hij het graag. Ik schaamde mij diep, maar noemde toen de aangebrande smaak. De ober is met de soep naar de kok gegaan, die meende dat er geen vreemde smaak aan de soep zat, maar ter compensatie kreeg ik wel een drankje aangeboden. Ik vind het onvoorstelbaar, ik proef toch niet zomaar aangebrand eten, maar ik durf ook niet te stellen dat ik beter proef dan de kok! Hoe had ik moeten handelen?

Aangebrande soep

Beste Aangebrande soep,

De klant (zeker een restaurantklant) heeft altijd gelijk. U had de soep na de eerste hap terug kunnen sturen. Dat was beter geweest dan hem te laten staan en te wachten tot de ober vroeg of er iets mis mee was. Duidelijkheid en onmiddellijk reageren is voor iedereen het beste. Zowel voor de klant (die iets anders kan krijgen) als voor de kok, die gewaarschuwd wordt dat er iets verkeerd is gegaan, als voor toekomstige klanten die van ongerief gevrijwaard blijven.
Of er echt iets mis is of alleen in de beleving van de klager doet niet ter zake. In restaurants gaat het bedienend personeel of de kok niet in discussie met een klant en er wordt nooit openlijk getwijfeld of de klant het wel bij het rechte eind heeft. De klant is koning en krijgt gelijk. U hoeft zich ook niet te schamen als u iets terugstuurt. Een goed restaurant zal z’n best doen om de klant tevreden te stellen. Dat heet service.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan