Spring naar inhoud


Antwoord op “heeft het gesmaakt?”

Beste Beatrijs,

Op de bekende vraag van de ober in een restaurant “Heeft het gesmaakt?” antwoordt een vriend van mij steevast met “Dankuwel”. Hij is van mening dat dit antwoord in overeenstemming is met de (vroegere) etiquette. Zelf geef ik liever een meer inhoudelijk antwoord, waarbij ik zo nodig ook kritische kanttekeningen plaats. Hoe staat het met de vroegere en moderne etiquette op dit punt?

Restaurantgast

Beste Restaurantgast,

‘Dankuwel’ is een beetje vreemd antwoord op de vraag of het eten heeft gesmaakt. Waar wordt precies voor bedankt? Voor de belangstelling? Een inhoudelijk antwoord is beter. In vroeger tijden werd, althans in de hogere kringen, de kwaliteit van het diner geen passend gespreksonderwerp geacht. Men complimenteerde een gastvrouw niet met de gebraden gans of met de bitterkoekjespudding, want die waren klaargemaakt door dienstbode of kok, die gewoon hun werk deden.

De opkomst van de ober-formule ‘Heeft het gesmaakt?’ moet in de jaren zeventig worden geplaatst. Uitbaters van schemerige bistro’tjes suggereerden hiermee betrokkenheid bij het welbevinden van de klant. Veel restauranteters vatten deze vraag echter op als het vissen naar complimentjes. Het moet obers dan ook absoluut worden ontraden om elke gang aan een evaluatie te onderwerpen. Eén keer na afloop van de hele maaltijd is voldoende. Al is het wel zo sjiek als obers het onderwerp helemaal niet aanroeren, vanuit het idee dat er vanzelfsprekend topkwaliteit eten wordt geserveerd. Het beste motto hangt achter de bar in snackbar ’t Hoekie: ‘Bent u tevreden, vertel het uw vrienden. Heeft u klachten, vertel het aan ons’.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan