Spring naar inhoud


Onbereikbare vriendin

Beste Beatrijs,

Sinds een jaar of anderhalf heb ik een bijzondere vriendin. Na een aantal spirituele omzwervingen omhelst zij nu het geloof van de Hare Krishna’s. Ik heb in principe respect voor ieders geloof, alleen zit mij één ding dwars: dat zij nooit bereikbaar is in het weekend. Zij is dan heel erg met dat geloof bezig, en geeft geen antwoord op telefoontjes of sms’jes. Door de week zien we elkaar een of twee keer en we bellen elkaar soms wel drie keer op een dag. Ik heb moeite met die onaantastbaarheid van haar weekenden. Volgens mij hoor je een vriendschap niet te pas en te onpas aan- en weer uit te zetten. Verwacht ik te veel?

Op een zijspoor gerangeerd

Beste Op een zijspoor,

De Hare Krishna-beweging is geen geloof dat zich makkelijk laat verenigen met een normaal westers leven. Het is een mondiale sekte, waarvan de aanhangers strenge regels moeten volgen: geen vlees, geen vis, geen alcohol, geen drugs, niet roken en geen seks, ook niet binnen het huwelijk (seks is alleen toegestaan, wanneer partners zich per se willen voortplanten). Verder worden ze geacht bepaalde jurken te dragen, diverse keren per dag gebeden te zingen en de ideeën verder te verspreiden onder ongelovigen. Omdat de goeroes, swami’s, roergangers, voorgangers, of hoe ze ook mogen heten, de discipelen scherp controleren op regelvolging, bestaat er, zoals in alle sektes, een sterke tendens om geïnteresseerden los te weken uit hun bedding van familie, vrienden en maatschappelijke contacten. De organisatie is verder meermalen aangeklaagd wegens uitbuiting en mishandeling van kinderen die in de wooncommunes opgroeien.

U kunt wel denken dat het Hare Krishnisme een geloof is als alle andere, maar ziet u ooit een Hare Krishna in de gemeenteraad, als winkelbediende of voor de klas? Natuurlijk niet. Ze lopen met kaalgeschoren hoofden in roze gewaden in winkelstraten ‘Hare Krishna, Hare Rama’ te zingen, terwijl ze zichzelf op bongo’s begeleiden. Het is een obscurantistisch, marginaal geloof, wat nog tot daaraan toe zou zijn, ware het niet dat de aanhangers ervan onder sterke druk staan de gewone wereld af te zweren. Volgens mij is het onmogelijk om overtuigd Hare Krishna-gelovige te zijn en tegelijk een doorsnee dagelijks leven te leiden met een baantje en met vrienden. Uw vriendin is aan het flirten met de Hare Krishna’s. Als zij echt door hen wordt opgeslokt, bent u uw vriendin kwijt, niet alleen in de weekends maar ook doordeweeks.

Dit is een veel serieuzer probleem dan het feit dat zij in de weekends niet beschikbaar is voor de vriendschap. Wat dat laatste betreft: daar moet u niet zo’n punt van maken. Verschil in levensritme hoeft een vriendschap niet te belemmeren. Een getrouwd persoon kan bijvoorbeeld de weekends vooral voor het gezinsleven bestemmen en met vrienden bij voorkeur doordeweeks afspreken. Een ander besteedt z’n zondagen altijd aan kerk of aan wandelen in de vrije natuur of aan de tennisclub. Weer een ander kan juist doordeweeks geen tijd vrijmaken voor vriendschappen, omdat hij dan heel hard moet werken. Of hij/zij houdt niet van telefoneren na tien uur ’s avonds. Binnen een vriendschap mag je best bepaalde tijden en dagen off-limits stellen. Een goede vriendschap betekent dat je elkaar altijd mag storen – voor noodgevallen! Als het gewoon om een kletspraatje gaat, dan hoeft men zich niet 24 uur per dag zeven dagen per week beschikbaar te houden.

Ik denk dus dat uw ware probleem bij het geloof van uw vriendin ligt, en niet zozeer bij die weekends. Misschien kunt u nog proberen haar uit de klauwen van deze sekte te redden, maar ik vrees dat het te laat is.

Artikelen in Communicatie, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan