Spring naar inhoud


Onaangename buurman

Beste Beatrijs,

Wij wonen in een rijtjeshuis en hebben sinds een jaar twee katten. Onze kinderen zijn dol op ze, maar onze buurman ergert zich groen en geel. Eerst ergerde hij zich aan de piano. Daar hebben we nu een silent piano voor gekocht. Toen ergerde hij zich aan de barbecue in onze achtertuin. Mijn man heeft excuses gemaakt en beloofd nooit meer te barbecueën. Probleem met de katten is dat ze poepen en graven in zijn tuin. We hebben een buitenkattenbak gekocht, laten ze inmiddels alleen ’s middags naar buiten en jagen ze weg als we zien dat ze in zijn tuin gaan. Ook hebben we een piepsysteem aan hem geven in de hoop dat dit zal helpen. We verdenken hem er overigens van dat hij de drollen van de katten bij ons in de tuin gooit, want ze liggen af en toe op het looppad verspreid. Het is moeilijk om een normaal gesprek te voeren met de buurman. Het is enkel mopperen en klagen. We gaan nu proberen touwen te spannen boven de schutting. Maar katten laten zich niet altijd sturen. Hij vindt dat we de katten buiten aan een touw moeten vastbinden. Inmiddels praat hij bijna niet meer met ons of negeert ons, wat wij als erg vervelend ervaren. Wat kunnen we nog meer doen om toch goede buren te blijven?

Kattenoverlast

Beste Kattenoverlast,

U hebt al heel veel dingen gedaan om de buurman tegemoet te komen: een stille piano, niet meer barbecueën, touwen op de schutting, piepsysteem, en nog blijft hij klagen. Op een gegeven moment komt er natuurlijk een eind aan uw inschikkelijkheid. U hebt twee katten en die gaat u niet 24/7 binnen houden. Daar zal de buurman zich bij moeten neerleggen. Als hij u in zijn boosheid blijft negeren, is daar verder niets aan te doen. Blijf zelf in ieder geval doorgaan met vriendelijk groeten. Geef hem af en toe een compliment in de trant van ‘Wat staat uw buddleja er prachtig bij, buurman!’ Hopelijk trekt hij in de loop der tijd bij, maar als dit niet gebeurt, laat het dan los, want u hebt uw best gedaan.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


21 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Het is misschien een idee om de tuin af te schermen zodat de katten de tuin niet meer uit kunnen. Zo kunnen ze wel genieten van buiten zijn, maar heeft de buurman geen last en als bonus zijn ze beschermd tegen het verkeer. En om eerlijk te zijn is het misschien ook niet verkeerd om de katten te beschermen tegen de buurman. Als het zo’n knorrepot is zou het me niet verbazen als hij een keer iets zwaars naar de katten gooit, of erger.
    Ik zou trouwens wel gewoon barbecueën in de tuin. Als je dat niet elke dag doet, maar bijvoorbeeld eens per week dan kan de buurman daar moeilijk bezwaar tegen maken. Je moet wel kunnen leven in je eigen huis en tuin.

  2. Tamara schrijft

    Wat een vreemd advies. Waarom zou de buurman de dieren van een ander in zijn tuin moeten tolereren? Met kattenpoep erbij? Als je een huisdier wilt, prima, maar val er een ander niet mee lastig.

  3. Henri Bik schrijft

    Naar mijn smaak is het de verantwoording van de eigenaar om te voorkomen dat zijn huisdieren overlast voor omwonenden veroorzaken. Als Kattenoverlast niet kan voorkomen dat hun katten de tuin van de buurman vervuilen moeten zij zorgen dat die katten in hun eigen tuin blijven.

  4. Henna schrijft

    Geen kruid gewassen tegen zo’n buurman, terwijl er groene oplossingen zijn: citroenmelisse, citroenverbena (dat katten een hekel hebben aan citroengeuren lijdt geen twijfel!), ooievaarsbek, heester en meidoorn (stekelige planten, dus die horen goed bij de buren!) en op internet nog veel andere eenvoudige adviezen. U heeft al veel gedaan om overlast te voorkomen, dus nu is de buurman aan zet, om zijn tuin hier en daar aan te passen,
    maar sommige buren, de onze ook, blijven onredelijk en stekelig.

  5. S. Leefers schrijft

    Eens met Beatrijs, maar ik denk dat er in dezen wel hoop ligt in een technische oplossing, iets waardoor de poezen echt niet meer over de schutting van de buurman kunnen klimmen.

    “Een simpele manier om tuinbeveiliging voor katten toe te passen, is door ronde buizen over alle lengtes van je tuinafscheiding te plaatsen die beginnen te draaien wanneer je kat er op probeert te springen. Het is de bedoeling dat deze buizen los zitten en meedraaien wanneer jouw kat er op wil klimmen. Wanneer jouw kat op de schutting probeert te klimmen, zal hij door de meedraaiende buis geen houvast vinden en zijn evenwicht verliezen.

    Vind je de buizen niet zo mooi? Je kunt hetzelfde effect bereiken door middel van een +-profiel wat ronddraait. … Deze variant is iets duurder dan de buizen, maar valt een stuk minder op boven de schutting.”

  6. S. Leefers schrijft

    P.S. Het gaat hier om een plus-profiel, dus een soort stok die een doorsnede heeft in de vorm van een plus-teken (min of meer).

  7. Wil schrijft

    Het is heel gemakkelijk om katten binnenshuis te houden. Wij hebben al jaren katten en wij zorgen ervoor dat anderen geen ongemak hebben van onze katten. Het is niet normaal dat je je honden buiten laat om even in de tuin van de buren hun behoefte te doen. Waarom zou dat dan voor katten wel normaal zijn? Dus ja, het is geen enkel probleem om katten 24/7 binnen te houden en dat ben je als houder van katten ook verplicht naar je buren toe.
    De buurman zal zich er niet bij neer moeten leggen en ik zou het hem ook zeker niet kwalijk nemen als hij een kattenval koopt en de vangst bij het asiel inlevert als hij overlast ervaart van katten.
    Voor wat betreft de andere ergernissen van de buurman heeft Beatrice wel gelijk. Het is van de zotte dat je jezelf dingen gaat ontzeggen omdat een buurman denkt het recht te hebben om jou te vertellen wat je mag doen in jouw eigen tuin.
    Dus: Katten binnen houden en barbecue feestjes lekker buiten houden.

  8. I Boissevain schrijft

    Morgen kom ik graag even met mijn honden door uw tuin raggen, mevrouw Ritsema. Drollen overal, planten kapot, vogels verjaagd.
    Misschien gaan ze ook even lekker op uw tuinmeubilair liggen. Oh, u zit dan dagenlang met een allergische reactie? Jammer, daar moet u zich maar bij neerleggen. Ach, is het niet een keer, maar wordt uw tuin dagelijks door honden verrampeneerd? Ik maak het goed met u door te zeggen dat de hortensia er prachtig bijstaat.

  9. Bart Mendelson schrijft

    Wat een zeurpiet, die buurman. Barbecueënde buren horen er bij in een rijtjeshuis en laat hij blij zijn dat er nog iemand piano speelt, in plaats van housemuziek draait. Maar met die katten heeft hij wel een beetje een punt, dat is gewoon heel vervelend. Ik jaag de katten van de buren regelmatig mijn tuin uit, al was het maar omdat ze vogels vangen. Drollen over de schutting gooien is natuurlijk agressief gedrag. De beste man zou waarschijnlijk graag in het bos wonen, of in ieder geval ergens met minder buren, maar dat kan hij waarschijnlijk niet. Zijn ergernis is voor hem een nog grotere last dan voor u, hij moet de hele dag met zichzelf leven. Het advies van Beatrijs opvolgen verlicht zijn leven wellicht een beetje. In ieder geval geeft het u de voldoening dat u fatsoenlijk bent gebleven.

  10. Marianne schrijft

    Hallo Kattenlast,
    Ik heb bewondering voor jullie pogingen om jullie buurman ter wille te zijn. En jammer dat hij van die kinderachtige acties doet. Dat is helemaal niet nodig, want jullie staan open voor een gesprek.
    Misschien hebben jullie iets aan deze tip: Mijn buren hebben ook katten en die hebben bovenop de schutting van dat groene tuingaas bevestigd. Het steekt 50 cm boven de schutting uit. Volgens mij kan je dat met zo’n speciale nietmachine heel makkelijk bevestigen. Deze hindernis werkt heel goed en hun kat gaat er niet overheen.
    Probeer de communicatie met de buurman open te houden, ook al moeten jullie hierin meer ‘geven’ dan dat hij doet. Ruzie met buren is het laatste wat je wilt, want het gaat toch aan je knagen. Hou vol en veel sterkte!

  11. Sanne schrijft

    Barbecuen is geen misdaad, je kunt de geur erg ruiken maar dat heb je eenmaal met rijtjeswoningen. Als je maar rekening met elkaar houdt.
    Vwb katten: wij hebben enkele buurtgenoten die katten heeft, dat is pech voor ons want ik heb een spuughekel aan ze omdat ze ook in onze tuin hun behoefte doen maar wij zeggen er niks van om de vrede te bewaren. Soms jagen we ze weg als ze in onze tuin komen meer kunnen we niet doen. Dus dat kan ik me wel voorstellen van de buurman. Jullie hebben inderdaad je best gedaan.

  12. Jelle schrijft

    Ik ben het hier niet eens met Beatrijs.

    Hoe onaangenaam de buurman ook is, feit blijft dat uw poezen in zijn tuin poepen. En dan kan het best zijn dar u allerlei maatregelen heeft genomen, hij heeft er last van en klaagt erover. En dat is terecht.

    Bovendien: als de katten in de tuin van de ene onaangename buurman poepen, doen ze dat vast ook in de tuinen van andere, wel aangename buren. En, weet ik uit eigen ervaring: dat is echt heel viesen heel vervelend.

    Conclusie mijnerzijds: uw katten veroorzaken overlast, en u zult nog betere maatregelen moeten nemen om dat te voorkomen. Lukt dat niet, dan zult u ze binnen moeten houden. En dat heeft niets met de onaangenaamheid van de buurman te maken.

  13. Een kattenliefhebber schrijft

    ‘Touwen’ zijn niet nodig. Een rijtje van 3 dunne touwtjes boven elkaar is al genoeg. Die zie je nauwelijks; er zijn systemen voor om ze makkelijk te bevestigen aan uw kant van de schutting (anders gaat de buurman daar weer over klagen).
    Ik zou overigens vrolijk barbecueën! De buurman kan en mag dat niet verbieden. Het is wel heel netjes van u dat u een silent piano heeft gekocht, want gehamer op een piano op onverwachte momenten is wel heel hinderlijk.
    Ik mag hier geen links plaatsen anders zocht ik die van die afscheiding even voor u op.

  14. Bernard schrijft

    Ik heb zelf aan beide kanten goede buren gelukkig maar ik zou de briefschrijver ook zo als buur willen. Voor rede vatbaar blijven en rekening houden met hun buurman hoewel deze zich zeer onredelijk en zelfs agressief opstelt. Eisen kat buiten aan een touw vastknopen, wat een dierenbeul. In de reacties zie ik zelfs iemand schrijven dat het normaal is een kat te vangen en af te leveren bij een asiel. Dat is echt ver over de streep. Er zijn nu eenmaal kattenhaters die zich overal aan ergeren. Voor de veiligheid van de katten zou ik zeker aanraden proberen te zorgen dat ze niet meer bij de buurman in de tuin komen. Zelf heb ik geen katten maar wel aanloopkatten die eens nieuwsgierig via een open deur binnen komen en een kat komt als sinds kitten af en toe en springt zelfs door het open keukenraam. Geen enkel probleem voor een kattenliefhebber als ik en de eigenaren weten er ook van en vinden het niet erg. Het advies van Beatrijs is prima. Zelf maar netjes en redelijk blijven en de buurman voor de rest negeren. Wel zou ik zeker bang zijn voor wat deze nare buurman mijn katten zou kunnen aandoen. En ik heb buren die wel eens piano en viool spelen, niet heel verdienstelijk maar ik gun ze graag hun muzikale hobby. Laten we vooral leven en laten leven.

  15. Stella schrijft

    Er zijn kattenhekken die rondom de eigen tuin geïnstalleerd kunnen worden. Denk hierbij aan de hoge hekken met een schuin naar buiten stekende rand om indringers buiten te houden. Het gaat om die rand die naar binnen stekend bevestigd wordt. Er moet dus mogelijk ook een kader voor gemaakt worden en alle open ruimtes lager dan de bovenrand plus dat naar binnen stekende deel wordt van gaas voorzien.
    Het is helemaal niet zo vreemd dat de buurman de ongewenste drollen teruggooit. U hebt immers niet geschreven dat u dagelijks of wekelijks alle drollen van uw katten gaat inzamelen. Buurmans tuin is niet de uwe. Katten aan de lijn houden is niet zonder risico’s, maar katten binnen boord houden is dus wel mogelijk.

    De buurman .is zeker een lastige man, maar mensen die klagen over andermans katten in hun tuin hebben gelijk.

  16. Jean-Pierre van Dyck schrijft

    Goed advies Beatrijs, maar muv de kattenoverlast. Het voorkomen ervan is geen inspanningsverplichting (‘sorry, ik heb mijn best gedaan’) maar een resultaatsverplichting. De kat in het verhaal kwalificeert duidelijk als overlast en die hoort te worden voorkomen: trying ain’t good enough (en inderdaad: binnenkatten kun je ‘maken’). PS: Wij ervaren ook overlast van andermans katten: overdag komt onze jongste uit de tuin met kattenpoep tussen haar teentjes (en vingers) en ’s nachts houden ze ons uit de slaap met hun gevechten en vrijages. Wij zijn het gesprek ook aangegaan (recentelijk onder regie van de wijkagent) maar merken nu ook een soort vermoeidheid bij de eigenaren (‘we hebben alles geprobeerd en weten het nu ook niet meer hoor’ (lees: ‘leer er maar mee leven’)). En nee: wij zijn geen kattenhaters maar kattenliefde is en blijft natuurlijk wel projectie. Sec bezien horen katten op de boerderij en niet in de woonwijk: ik verbaas mij er nog steeds over dat van katten zoveel wordt geaccepteerd: vervang ‘kat’ door hond, paard, geit, schaap, cavia, papegaai of voor mijn part slang of vogelspin (ook ‘huis’dieren in de ogen van hun baasjes) en dan is aanstonds duidelijk dat de buurman op dit punt eigenlijk wel gelijk heeft. Dus ‘Kattenoverlast’: fix it!

  17. Zora schrijft

    Naast deze tips is het een goed idee de katten te laten chippen, mocht je dat niet gedaan hebben.
    Zou iemand idd de katten naar het asiel brengen,
    kunnen ze daar achterhalen waar ze wonen.

    Verder een goed afgeschermde tuin, ook voor hun eigen veiligheid.

  18. Willemien schrijft

    Wat herkenbaar! Aan de acties van de buurman te zien zal hij altijd wel over iets blijven zeuren. Wij hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd goed te blijven met onze kritische buren maar ze blijven onaardig en ons negeren. Heel vervelend, ik heb er echt wakker van gelegen. Maar de enige ‘oplossing’ is blijven groeten en heel soms wat aardigs zeggen. Verder zal hij altijd wel een stok vinden om de hond (poes!) te slaan.

  19. Papillon schrijft

    Volgens mij zijn katten in de Nederlandse samenleving normale huisdieren en de meeste rassen zijn er niet bij gebaat om binnen gehouden te worden. Gevolg daarvan is dat ze door de buurt struinen. Het is voor de eigenaren onmogelijk om hun gaan en staan te controleren (laat staan hun tolietgewoontes). Dus ik denk toch dan mensen die geen katten in hun tuin willen daar zelf maatregelen tegen moeten treffen? Dat is natuurlijk zuur als je niet van katten houdt, maar eigenlijk geldt dat voor van alles, waarbij je behoefte afwijkt van de norm. In die zin is overlast van een BBQ vergelijkbaar: de norm is (volgens mij) dat het zo nu en dan moet kunnen en als je daar een andere mening over hebt en dus baalt van de rook, dan heb je toch een beetje pech.

  20. JP van Dyck schrijft

    Rode draad (ook van alle reacties): Tussen hen die feiten centraal willen stellen en hen die hun mening centraal willen stellen is nauwelijks een discussie mogelijk die de het onderwerp verder helpt. In beginsel is correct dat katten een eigen gaan en staan hebben maar ook dan geldt wat Cesar Millan (dogwhisperer) droogjes opmerkt: “uiteindelijk voed ik niet het huisdier op maar het baasje”…

  21. Heni schrijft

    Katten zijn over het algemeen toch wel zo zindelijk dat ze hun behoeftes begraven, dus deze buurman zal dan wel een tegeltuin hebben.
    Ik denk dat het (zijn) probleem ergens anders zit, het lijkt erop dat hij last heeft van de een of andere frustratie en dat afreageert op zijn buren.
    Hij zal- gezien de genoemde ervaringen- ook zonder katten iets vinden om over te klagen. Zolang hij anderen kan beschuldigen, hoeft hij niet bij zichzelf naar binnen te kijken.
    Ik zou gewoon gaan barbequen, zo nodig op een andere plek in de tuin, dat kan hij niet verbieden.
    Nodig hem desnoods uit om hieraan deel te nemen, wellicht komt hij uit zijn slechte flow als hij merkt hoe het ook kan.
    Af en toe een kopje thee of koffie, een praatje over iets algemeens, wat fijns uit de tuin… kleine vriendelijkheden kunnen een groot verschil maken en wie weet ontdooit hij zo ongemerkt.



Sommige HTML is toegestaan