Spring naar inhoud


Als er geen laadpaal in de buurt is

Beste Beatrijs,

Sinds enige tijd ben ik in het bezit van een elektrische auto. Deze nieuwe vorm van transport brengt ook nieuwe gebruiken met zich mee. Als ik op bezoek ga bij vrienden of familie die verder uit mijn buurt wonen, heeft de auto behoefte aan wat extra energie om weer terug thuis te komen. Door het gebrek aan openbare laadplaatsen gebruik ik dan graag het stopcontact ter plaatse om even bij te laden voor de terugweg. Alhoewel mijn vrienden het zelf aanbieden en het geen probleem vinden, voelt het toch alsof ik te veel profiteer. Het opladen van een auto kost geld en het voelt niet fijn om hen een deel van mijn reis te laten betalen. Is het wenselijk om gastgevers te compenseren voor het opladen van mijn auto en hoe zou ik dit op een goede manier kunnen doen?

Auto opladen

Beste Auto opladen,

Het is zeker gewenst om de mensen bij u langs bent geweest te compenseren voor het opladen van uw auto. Presenteer het niet als een vraag: ‘Zal ik je betalen voor het stroomgebruik?’ want dan zeggen ze dat dat niet nodig is, maar geef een feitelijke mededeling: ‘Ik betaal je even X euro voor het opladen, hier alsjeblieft.’ Het is handig om ongeveer te weten hoeveel het kost om uw auto op te laden, al naar gelang het peil van de accu, en dit bedrag paraat te hebben. Of u zegt: ‘Stuur me even een tikkie voor X euro, dan maak ik het over.’ Het is goed om te betalen, want als u een benzineauto had, zou u ook niet op kosten van uw vrienden uw auto voltanken.

Artikelen in Reizen, Visite.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marie schrijft

  Ik zou wel even kijken naar het verbruik voordat je geld geeft. Een volle accu heb je al voor 8 euro (duurder aan commerciële laadpalen en afhankelijk van type auto/accu). Stel dat je de tank voor 20% bijtankt, dan voelt de gastheer/vrouw zich waarschijnlijk gegeneerd om een Tikkie van 1 euro 60 te gaan sturen. In zo’n geval kan je prima het aanbod accepteren zonder je druk te maken over de kosten. We sturen toch ook geen Tikkie als iemand op een feestje z’n telefoon oplaadt?! Of misschien wel, want we blijven Hollanders…

 2. Moosmans schrijft

  Een elektrische auto aan een stopcontact gebruikt 2,3 kW per uur. Dat komt overeen met 20 cent per uur. Bij een lang en gezellig bezoek van 4 uur, waarin ongetwijfeld flink is gegeten en gedronken, is dat nog minder dan een euro. Ik zou dat bedrag lekker laten voor wat het is.

 3. Moos schrijft

  Een elektrische auto aan een stopcontact gebruikt 2,3 kW per uur. Dat komt overeen met 20 cent. Bij een heerlijk en gezellig lang bezoek van 4 uur, waar ongetwijfeld voor een groot veelvoud van dat bedrag gegeten en gedronken wordt, komt dat neer op minder dan een euro. Ik zou die schuldgevoelens lekker laten voor wat ze zijn en die 80 cent al helemaal.

 4. S. Leefers schrijft

  Moos: 2,3 kWh kost ongeveer 55 cent tegenwoordig. In vier uur zou dat dus €2,20 zijn.

  Ik zou het voor de eigen auto zelf uitrekenen en een (afgerond) bedrag dan gewoon aan de gastheer/vrouw te geven op een gangkastje neer te leggen. Bij tegensputteren zeggen, “nee, anders voel ik me zo schuldig, ik doe het altijd zo bij mensen, alsjeblieft?”.Sommige HTML is toegestaan