Spring naar inhoud


Boete voor afzegging

Beste Beatrijs,

Twee weken geleden heb ik met een vriendin kaartjes gekocht voor een dancefeest. De kaartjes waren elf euro per stuk. Ik heb de middag voor het feest afgezegd, wat natuurlijk veel te kort dag is. Maar ik moest de dag erna vroeg werken en ik was gewoon te moe. De vriendin in kwestie wil nu dat ik de kosten van haar kaartje aan haar terugbetaal. Ze vindt dat het mijn schuld is dat zij haar geld heeft verspild. Is dat verzoek terecht?

Vriendin compenseren?

Beste Vriendin compenseren,

Nee, u hoeft uw vriendin de kosten van haar kaartje niet terug te betalen. Stel dat u in het ziekenhuis was beland, terwijl u met uw vriendin een weekje vakantie naar een zonnig oord had gepland. Dan zou u niet weg kunnen en u had haar vliegticket ook niet hoeven terug te betalen. Dat valt onder overmacht en pech. In dit geval had u uw eigen kaartje aan uw vriendin moeten geven, zodat zij iemand anders had kunnen zoeken om op het laatste moment mee te gaan (de kosten van uw eigen kaartje waren nog steeds voor u geweest trouwens). Maar het gaat te ver als uw vriendin u vraagt om haar, kennelijk niet gebruikte, kaartje te betalen. Ze had tenslotte ook zonder u naar het feest kunnen gaan.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Nettie schrijft

  De vriendin had ook zelf om het kaartje kunnen vragen om op de valreep ander gezelschap te zoeken.

 2. Wim Bakker schrijft

  Ik geef die vriendin gelijk. Het is niet kies om pas de middag voor het feest af te zeggen. Alleen naar een feest gaan is niet leuk. Iemand anders vinden om mee te gaan is veel te kort dag. De afzegger had 1.000 maal excuses moeten aanbieden en spontaan moeten aanbieden het kaartje te vergoeden.

 3. Marie schrijft

  Ik vind ook dat het kaartje van de vriendin niet betaald hoeft te worden. Maar er is wel een verschil tussen overmacht door bijvoorbeeld een ziekenhuisbezoek en “moe zijn”. Elf euro is geen groot bedrag en daar zou de vriendin niet moeilijk over moeten doen (ervan uitgaande dat ze financieel op orde is), maar kijk niet raar op als de vriendschap plotseling bekoeld.

 4. Kim schrijft

  Ik ben het met je vriendin eens. Als zij niemand heeft kunnen charteren om mee te gaan omdat je zo lastminute afzegde, heeft ze haar geld ook verspild. Geen dramabedrag maar waarschijnlijk is ze ook teleurgesteld omdat ze zich erop verheugd had en zo lastminute niets anders kon regelen. Ik vind de vergelijking met een vliegticket niet opgaan. Dat wordt niet de middag ervoor afgezegd en zeker niet omdat iemand moe is. Wat heb je zelf voorgesteld om het leed te verzachten?

 5. Renzo schrijft

  Wat is het toch met mensen die ergens niet alleen willen heengaan? Angst om zielig gevonden te worden ofzo?
  Dat zou past triest zijn

 6. Henna schrijft

  Absurde redenatie van vriendin: het was haar keuze om niet te gaan, dus u hoeft haar niets te vergoeden. Alleen gaan heeft zoveel voordelen: vrij zijn, veel makkelijker contact met anderen.
  Zo gaan wij op stap en soms alleen op vakantie: heeft veel voordelen en men wordt er reuze zelfstandig van. Vriendin doet denken aan dreinende kleuter.

 7. Ton schrijft

  Ik kan me de reactie van de vriendin goed voorstellen. Immers, ze had zich verheugd op een uitje met de brievenschrijfster. En dan wordt ze afgescheept met een slap excuus.

  Ik denk dus eerder dat het niet zozeer om de kosten van het kaartje gaat (11 euro is in de meeste gevallen niet iets om naar huis te schrijven), als wel dat de brievenschrijfster zich bepaald geen goede vriendin heeft getoond.

 8. Celine schrijft

  Ik vind het bijzonder vreemd dat men hier ervan uitgaat dat de vriendin ook alleen naar het dancefeest had kunnen gaan. Ik zou dat zelf namelijk niet doen ivm de veiligheid. Als vrouw alleen uitgaan is helaas niet altijd een verstandig idee!Sommige HTML is toegestaan