Spring naar inhoud


Blij gemaakt met dode mus

Beste Beatrijs,

Een vriendin van mij heeft een opera-abonnement met haar man. Binnenkort is er een voorstelling waar ze niet heengaan, omdat er een feest is waar ze liever naar toe willen. Mijn vriendin vroeg of ik naar die opera wilde in hun plaats. Nadat ik een maatje had geregeld om mee te gaan, nam ik het aanbod aan, waarop mijn vriendin zei: ‘Oké, dan krijg ik tachtig euro van je.’ Ik heb beloofd dat ik het geld over zou maken, maar eigenlijk voel ik me bekocht. Is dit een correcte gang van zaken?

Voor het blok gezet

Beste Voor het blok gezet,

Natuurlijk moet u niet betalen voor een opera, waar u dienst doet als invalpubliek! Deze voorstelling was niet uw eigen keuze. Als uw vriendin geen gebruik kan maken van de kaartjes die ze heeft aangeschaft, kan ze twee dingen doen: ze weggeven aan iemand die er in haar plaats plezier aan kan beleven, of ze verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Maar ze mag ze niet aan u geven en, nadat u ‘ja’ gezegd hebt, er ineens geld voor vragen. Vrienden horen elkaar niet als melkkoetje te gebruiken.

U bent overigens in het geheel niet verplicht om met deze sluwe opzet mee te gaan. Geef de kaartjes terug aan uw vriendin en zeg dat dit avondje uit u bij nader inzien toch te duur is. U hoeft u niet schuldig te voelen dat u terugkrabbelt op uw eerdere betaalbelofte. Het is niet uw taak om uw vriendin financieel te compenseren voor een gemiste opera.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan