Spring naar inhoud


Uitgenodigd, maar niet heus

Beste Beatrijs,

Onlangs vroeg een vriend of ik mee wilde naar een concert. Hij had twee kaartjes. Zelf zou ik nooit voor dit optreden hebben gekozen, maar ik vond het leuk om hem weer eens te zien, en zijn actie kwam mij voor als spontaan en attent. In de concertzaal bood ik aan de consumpties voor mijn rekening te nemen. Fijn, antwoordde hij, en vroeg, toen ik mijn portemonnee tevoorschijn haalde, of ik dan meteen 27,50 euro voor het kaartje kon betalen. Dat trof mij onaangenaam. Ligt het aan mij, of had ik uit zijn uitnodiging inderdaad moeten opmaken dat ik niet werd getrakteerd?

Een vals vrijkaartje

Beste Een vals vrijkaartje,

De vraag van uw vriend was geen uiting van vriendschap, maar een betrekkelijk geniepige actie om een dreigend financieel tekort in zijn portemonnee op iemand anders af te wentelen. Blijkbaar had hij een kaartje over, omdat een eerdere afspraak niet doorging. Op dat moment staan hem twee wegen open: het kaartje aanbieden voor geld op Marktplaats of iemand anders er gelukkig mee maken (weggeven dus). Als hij te krap bij kas zat om u als vriendin voor de gezelligheid mee te vragen, had hij moeten vragen of u misschien belangstelling had om à raison van 27,50 euro met hem maar voorstelling X op dag Y te gaan. Tegen zo’n aanbod had u in alle vrijheid ja of nee kunnen zeggen. Nu heeft hij u onder valse voorwendselen meegelokt. In de vriendschap hoort dit niet zo te gaan. Weigeren om te betalen was geen optie, maar u hebt alle reden om zich bekocht te voelen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Floris schrijft

    Is het echt geen optie om te weigeren om te betalen? Ik zou denk ik geneigd zijn om te zeggen: ik dacht dat je me uitnodigde maar kennelijk niet, dan ga ik wel naar huis.

  2. Ben schrijft

    Ik ben het er mee eens dat het inderdaad nogal fout overkomt om in dit stadium geld te vragen voor het kaartje. Maar kennelijk zijn er mensen die daar anders over denken. Om misverstanden te voorkomen zou ik iedereen aan willen raden om van te voren duidelijk te zijn, Ik heb het zelf ook een keer gehad toen ik dacht dat mijn meerijders zouden delen in de benzinekosten terwijl zij dachten dat het een gratis lift betrof. Dit soort situaties kan heel pijnlijk en zijn en vriendschappen ondermijnen. Zelf zou ik denk ik van te voren vragen “Wil je nog wat hebben voor het kaartje?” als de ander daar onduidelijk over doet.Sommige HTML is toegestaan