Spring naar inhoud


Partner niet uitgenodigd

Beste Beatrijs,

Een goede vriend die ik al bijna 25 jaar ken, gaat binnenkort (voor de tweede keer) trouwen. Mijn partner en ik hebben een uitnodiging ontvangen om de huwelijksceremonie bij te wonen en ’s avonds voor het feest. Tussendoor is er een diner voor familie en intieme vrienden, waar ik ook naartoe mag, maar mijn partner niet. In een handgeschreven toelichting staat dat die keuze met pijn in het hart is gemaakt ‘vanwege het geld’.

Ik weet dat het bruidspaar niet zo dol is op mijn partner als op mij. Als ze mij ook niet hadden uitgenodigd voor het diner, was er voor mij niets aan de hand geweest. Maar nu steekt het dat wij op hun trouwdag – waar de liefde wordt gevierd – uit elkaar worden gespeeld. Ik heb al besloten dat ik afzie van het diner, maar vraag me alleen nog af hoe ik dat moet laten weten. Neutraal: ‘Wij komen graag naar het feest, maar ik kan helaas niet komen eten’? Of kan ik toch op de een of andere manier laten weten dat ik me gekwetst voel? Hoe dan ook, de vriendschap met het bruidspaar heeft hiermee zware averij opgelopen.

Niet samen uitgenodigd

Beste Niet samen uitgenodigd,

Het gaat om een goede en oude vriend van u. Dan kunt u hem opbellen en afzeggen voor het diner, ‘omdat u het niet leuk vindt om zonder uw partner te komen’. U zegt gewoon waar het op staat. Dat moet uw vriend kunnen begrijpen. Hij had tenslotte zelf al geschreven dat hij met ‘pijn in het hart’ besloten had uw partner uit te sluiten. Met andere woorden: hij zag de bui al hangen.

Hij had natuurlijk u allebei niet moeten uitnodigen voor het diner.

Terzijde: het is natuurlijk vreselijk dom van uw vriend om te zeggen dat deze uitsluitingsbeslissing werd ingegeven door geld. Alsof niet-uitgenodigden dan getroost zijn! Hij had natuurlijk u allebei niet moeten uitnodigen voor het diner. Dan was er niets aan de hand geweest, schrijft u nota bene zelf.

Of de vriendschap met het bruidspaar door deze kwestie zware averij moet oplopen, weet ik niet. U wist toch al dat ze niet zo dol zijn op uw partner als op u? Dat is toch ook niet zo erg? Tussen bevriende stellen komt het vaak genoeg voor dat een van de twee net iets meer als ‘echte vriend’ geldt en de ander als een bijwagen. Dat hoeft de algemeen vriendschappelijke verhoudingen verder niet te verstoren.

Neem het niet zo zwaar op allemaal. Dit is een tweede huwelijk van die vriend. Tweede huwelijken zijn altijd wat minder belangrijk, met wat minder pomp & circumstance dan eerste huwelijken. Een herhalingsoefening roept nu eenmaal minder enthousiasme op van de vriendenkring. Dus wat maakt het uit. Zeg af voor het diner, u kunt de plechtige ceremonie van overdag ook laten zitten onder het motto ‘seen that, been there’. En u gaat gezellig ’s avonds samen met uw partner naar het feest. Niks aan de hand toch?

Artikelen in Bruiloft, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan