Spring naar inhoud


De buurman drijft een Airbnb

Beste Beatrijs,

Wij wonen in een fijn huis in het centrum. Het huis is oud en niet geweldig geïsoleerd, dus je hoort wel eens iets van de buren – dat hoort erbij vind ik. Nu verhuurt onze ene buurman zijn huis via Airbnb. De groepen (tot wel acht personen) die komen zijn een gezellig weekendje uit en zitten in de tuin te praten en te lachen. Toen hij net begon met de verhuur, hebben we een paar keer naar hem gebeld dat er te veel lawaai was: tot laat, met bbq en ’s nachts gebonk op de trap. Hij heeft zich daarvoor verontschuldigd en verhuurt nu aan minder grote groepen. Maar ik zou wel eens rustig op mijn balkon willen zitten zonder dat het voortdurend bal is in de tuin onder mij. Ik snap dat hij lekker wil verdienen, maar ik heb geen zin om zo vaak in het lawaai van iemand anders z’n gezelligheid te zitten.

Last van Airbnb

Beste Last van Airbnb,

Een heel vervelende situatie en precies de reden waarom veel mensen een hekel hebben aan het fenomeen Airbnb. De toeristen zijn een week of een weekendje uit, gedragen zich alsof ze in een uitgaansgebied zitten en bederven zo de rust van de omwonenden. Gemeentes zijn bezig om Airbnb aan banden te leggen, maar voorlopig zal het voor uw buurman een lucratieve onderneming blijven. Hij zal niet van zins zijn om ermee op te houden. Probeer om met hem in gesprek te blijven. U heeft het aantal gasten dat hij tegelijk over de vloer krijgt al weten te verminderen. U kunt ook vragen of hij aan gezinnen wil verhuren in plaats van groepen. Gezinnen geven minder lawaai, omdat ze niet met z’n allen alcoholisch tot diep in de nacht de bloemetjes buiten zetten, maar eerder gaan slapen. U kunt de buurman ook vragen of hij huisregels wil opstellen voor zijn gasten: geen bbq, geen muziek in de tuin, na elf uur geen lawaai meer, niet bonken op de trap, dat soort dingen. Misschien dat dat enige soelaas brengt. Maar in de kern is uw probleem onoplosbaar.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anetje C schrijft

  Bel de gemeente op en vraag even hoe het zit met Airbnb regelingen…

 2. Bianca schrijft

  Ik liet (toen ik nog een BB runde -overigens géén Airbnb) een lijstje achter in de gastenkamer met als FAQ vermomde huisregels, dat zeer effectief bleek. Ideetje ? Naar believen uit te breiden. Geef het aan je buurman

  > • How about privacy ?
  > •’Privacy’ is paramount both for you and for us.
  > You will have your own set of keys to the front door and the guestroom door. So you can come and go as you please, at any time.
  > BUT you are not alone in the building, we, the innkeepers, and our dear neighbors, live on the same premises, only one (wooden) floor or door apart.
  > •’Privacy’ means as well, gentleness; not bothering one another with noise or nuisance. We won’t be loud, slam doors, run the stairs, thump the floor, quarrel, or play music, radio or TV loudly, and we’ll expect the same from our guests, as a matter of course.

 3. Irene van Diepenbos schrijft

  Beste ‘last van Airbnb’,
  Ik weet niet waar jullie wonen, maar zeker in Amsterdam zijn er regels waar Airbnb-verhuur aan moet voldoen (bv max aantal personen, max aantal overnachtingen, geluidsoverlast). Als ik u was, zou ik dit goed uitzoeken, buurman erop aanspreken, indien het niet verbetert melden bij gemeente. Indien mogelijk andere buren erbij betrekken, die ook last hebben.
  Mijn ervaring bij buren-kwesties is: de (vriendelijke en geduldige) aanhouder wint.
  Sterkte en succes,
  Irene van Diepenbos

 4. Thekla schrijft

  Het klinkt alsof Last van Airbnb wellicht in een VVE zit. Binnen een VVE zijn er vaak afspraken over onderverhuur. Dit geld overigens ook voor hypotheekverstrekkers, lees banken. Het is niet zo dat een huiseigenaar zomaar zijn huis kan verhuren zonder overleg.Sommige HTML is toegestaan