Spring naar inhoud


Omgang met ongevaccineerden

Beste Beatrijs,

Nu de coronamaatregelen versoepeld worden verschillen mijn vrouw en ik (zeventig-plus) van mening over het ontvangen en bezoeken van vrienden en familieleden die zich (nog) niet hebben laten vaccineren. Een stel heeft corona gehad en ziet (tegen het advies in) af van vaccinatie, de anderen willen geen vaccinatie, omdat ze eerst de effecten op langere termijn willen afwachten. Wij hebben twee prikken gehad en ik vind het veilig om weer iets af te spreken, nadat we ons anderhalf jaar strikt aan de regels hebben gehouden. Ik snak er naar om álle vrienden en familie weer echt te kunnen zien en spreken. Maar echtgenote is van mening dat we met ongevaccineerde mensen voorlopig geen afspraken moeten maken. Zij zegt zich niet voor niets zo strikt aan de regels te hebben gehouden en daar wil ze mee doorgaan. Hoe kunnen we dit oplossen?

Contact met ongevaccineerden

Beste Contact met ongevaccineerden,

Sommige mensen zijn hier heel strikt in en weigeren elk contact met ongevaccineerden, anderen nemen genoegen met hun eigen vaccinatie als bescherming tegen een mogelijke coronabesmetting en vinden het prima om met wie dan ook afspraken te maken. Dit is echt een kwestie, waarover u met uw vrouw tot overeenstemming moet zien te komen. Er is niet iemand die het absolute gelijk aan zijn of haar zijde heeft in dezen. Persoonlijk denk ik dat het geen kwaad kan om als gevaccineerde contact te hebben met ongevaccineerden. Zelf vertrouw ik op de kracht van de inenting als manier om je vrijheid terug te krijgen. Maar ja, als mensen desondanks huiverig zijn, is dat hun goed recht. Voorlopig geldt trouwens nog steeds de regel voor iedereen (gevaccineerd of niet) om anderhalve meter afstand te houden en geen fysiek contact (zoenen, omhelzen) aan te gaan. Op zichzelf zou dat voldoende moeten zijn om geen besmetting op te lopen, zeker voor degenen die hun vaccinaties binnen hebben.

Misschien kunt u daarmee uw vrouw overtuigen? Maar als het niet lukt, dan lukt het niet. Dan moet u in uw eentje bij mensen langs, als uw vrouw dat tenminste goed vindt.

Artikelen in Corona.

Gelabeld met .


11 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ton schrijft

  Misschien als tussenoplossing dat de ongevaccineerden een zelftest doen? En dan er wel op vertrouwen dat ze dat doen en geen positieve test hebben, het zijn immers vrienden. Ik begrijp de zorgen van de vrouw van de brievenschrijver wel – mogelijk is het al even geleden dat ze gevaccineerd zijn en de vaccinaties beschermen iets minder goed tegen de Deltavariant.

 2. Niet gevaccineerd maar daardoor niet minder mens schrijft

  Ik kan/mag vanwege medische redenen niet gevaccineerd worden en persoonlijk zou ik het heel erg vinden als mensen mij daarom zouden gaan mijden of mij niet meer uitnodigde voor bijvoorbeeld een feest of bruiloft.
  Heeft u zich verdiept in de beweegredenen van de ongevaccineerden? Willen ze niet of kunnen ze niet om bijvoorbeeld medische redenen net als ik?
  Ga het ze vragen en stel de vraag open, niet veroordelend van: jij hoort er niet meer bij want je wilt geen vaccinatie!
  Succes

 3. M.Boer schrijft

  Als u gevaccinneerd bent, zelfs bij Astra Zeneca, is de kans redelijk klein dat u door de Delta variant in het ziekenhuis zult belanden. De kans dat een ongevaccinneerde de komende maanden besmet raakt is erg hoog, zo hoog zelfs dat u als factor er eigenlijk niet toe doet.

 4. Marie schrijft

  Ik ben het met de echtgenote eens. Door zich niet te vaccineren brengen deze mensen anderen in gevaar – mensen die niet gevaccineerd kunnen worden, mensen die nog niet alle prikken hebben gehad, kinderen, en ook de pechvogels die ondanks vaccinatie toch ziek worden. Van mij mogen zij best beseffen dat hun keuze (waar ze uiteraard recht op hebben) gevolgen heeft voor hun sociale contacten.

 5. Helga schrijft

  Is er misschien een compromis mogelijk? Bijvoorbeeld: contact met ongevaccineerden alleen in de buitenlucht? Dat werkt voor ons best goed :)

 6. Bernard schrijft

  De kern van het verhaal lijkt me dat iedereen het zelf maar moet weten. Maar als iemand geen omgang met met mij wenst omdat ik de spuit niet wil dan is het voor mij einde contact en hoef ik nooit meer contact. Mijn lat vriendin is gevaccineerd en ik niet. We laten elkaar daarin vrij. Idem voor familie en vrienden. Eenieder moet zelf weten wat hij of zij doet. Maar om iemand daarvoor weigeren te zien gaat mij te ver. Ik gun Beatrijs haar mening over inenting, hoewel ik die ik niet deel. Maar ik vind niet dat je contacten met familie en vrienden moet belemmeren door te eisen dat ze een prik halen.

 7. Mar schrijft

  Toevallig hoorde ik van de week van iemand die gevaccineerd was en toch nog zodanig ziek werd dat ze het toch ook behoorlijk benauwd had. Het blijft dus uitkijken.
  Met dit weer denk ik dat er best een gezellige activiteit gehouden kan worden in de buitenlucht met weinig risico.
  Als je helemaal geen risico wil lopen kun je ook niet meer naar de winkel.
  Trouwens zie ik mensen vaak wel dom doen ivm de hygiëne.

 8. Stella schrijft

  En niet te vergeten: gevaccineerden kunnen opnieuw besmet worden met kans op ziek worden en kans op anderen besmetten. Dus wie de ongevaccineerden weigert, kan nog steeds besmet worden door de gevaccineerde vrienden.

 9. Ton schrijft

  Stella: die kans op overdracht als je gevaccineerd bent is wel veel kleiner, en de risico’s worden al helemaal klein (maar uiteraard niet nul) als beiden gevaccineerd zijn. Laten we het wel in perspectief bekijken.

 10. Moos schrijft

  Ton, als je dingen graag in perspectief wil blijven bekijken: op het hoogtepunt van de golven waren er zo’n 150.000 besmettelijke mensen in Nederland. Dat was voor de massale vaccinatie. Dat is 1% van de bevolking. Laten we er even vanuit gang dat daarvan de helft a- of presymptomatisch is. De andere helft blijft gewoon thuis, want heeft klachten. Dan was op het hoogtepunt van de golven dus 1 op de 200 mensen die op bezoek kwamen bij dit lieve echtpaar een bron van besmetting. Een kans van 0,5%. Vervolgens beschermt het vaccin ook nog eens tegen heftige ziekte en worden de golven lager. Zet dat af tegen de spastische houding die in onze samenleving is ontstaan. Dát is dingen in perspectief plaatsen.

 11. Susanna schrijft

  Bedankt voor alle reacties! We hebben een goed compromis gevonden door bij goed weer buiten mensen te ontvangen en bij slechte weersomstandigheden de tuindeuren open te zetten.Sommige HTML is toegestaan