Spring naar inhoud


Ik mis mijn ex-schoonfamilie

Beste Beatrijs,

Mijn ex-man en ik zijn in totaal veertig jaar samen geweest. Waarvan 33 jaar getrouwd. Vijf jaar geleden zijn we gescheiden, op een goede manier. Ik heb in die veertig jaar alles meegemaakt wat zich afspeelde in de familie. Bruiloften, geboortes, begrafenissen, verjaardagen etc. Ik voelde me onderdeel van deze familie. Buitenstaanders zeiden wel eens dat ze het een kille familie vonden. Ik heb hen altijd verdedigd, omdat ik hen wat beter kende en omdat ze voor mij aardig waren. Ik had met iedereen een goed contact. Sommigen werden zelfs een soort van vrienden. Het is een groot gezin van zeven kinderen. Na mijn scheiding heb ik van niemand meer iets gehoord. Nog steeds ben ik hier soms heel verdrietig over. Stel ik me aan en gaat het nu eenmaal zo na een scheiding?

Verlies van een schoonfamilie

Beste Verlies van een schoonfamilie,

Het is een treurig ervaringsfeit dat een schoonfamilie na een scheiding de ex-schoondochter of ex-schoonzoon laat vallen als een baksteen. Zeker als het een lang huwelijk is geweest, zoals in uw geval, waarin u goed contact had met uw schoonfamilie, kan dit heel erg pijnlijk zijn. Tenslotte bent u niet alleen uw levensgezel kwijt, maar ook zijn hele familie, waarvan u een vanzelfsprekend onderdeel uitmaakte. Hoe pijnlijk ook, dat verlies is onvermijdelijk. De familie kan moeilijk het oude contact op dezelfde voet voortzetten – hun eerste loyaliteit ligt bij hun eigen familielid: uw ex-man. In het collectief van die familie, zoals dat zich manifesteert bij samenkomsten en feestdagen, bent u uw plaats kwijt.

Dit wil niet zeggen dat een-op-een contacten met individuele familieleden onmogelijk zijn. U hebt zo lang in die familie verkeerd dat het contact met sommigen wellicht wat persoonlijker en vriendschappelijker is geworden dan alleen de oppervlakkige welwillendheid die normaal heerst tussen familie- en schoonfamilieleden. U schrijft dat de scheiding van uw man goed verlopen is. Bij een redelijk harmonieuze scheiding is er minder noodzaak dat elk afzonderlijk familielid zich afkeert van een inmiddels ex-schoonzus of -zwager. Als u het met een paar schoonfamilieleden altijd goed kon vinden, neigend naar de categorie vriend(in), kunt u zo iemand best eens opbellen en vragen hoe het gaat en zeggen dat u hem of haar mist. Wie weet willen zij het contact ook niet helemaal kwijt, al zal zich dat altijd à titre personnel afspelen en met de nodige reserves. De vanzelfsprekendheid van de verhouding is teloor gegaan.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Stella schrijft

    Marjan Berk is meerdere malen getrouwd en gescheiden. Ze onderhoudt/onderhield een hechte band met alle ex-schoonmoeders tegelijk, een vrolijk vriendinnengroepje! Dat is natuurlijk niet eenieder gegeven. Maar neem, zoals Beatrijs zegt, rustig contact op met degenen met wie het als een soort vriendinnen ging. Zij zullen er zelf ook wel mee zitten. Nog niet met vrienden, want dat wordt al gauw verdacht gevonden en kan dus vijandigheid oproepen. Zij zullen zelf wel komen als ze zien dat/als er met de vriendinnen weer contact is zonder dat daardoor ruzie in de familie ontstaat. .Sommige HTML is toegestaan