Spring naar inhoud


Moeder neemt het niet zo nauw

Beste Beatrijs,

Ik ben een studente van begin twintig en woon sinds de lockdown weer tijdelijk thuis bij mijn ouders. Mijn moeder is een sociaal persoon met een essentieel beroep waarin ze volop mensen ziet. Ook heeft ze allerlei vriendinnen met wie ze (voor zo ver ik weet binnen de afgesproken regels) regelmatig koffie drinkt of gaat wandelen. Waar ik mij aan stoor is het feit dat ze mensen met wie ze normaal nooit afspreekt spontaan uitnodigt op haar vrije dag om thee te komen drinken. Ik vind dat in deze tijd eigenlijk niet gepast, zeker gezien het feit dat zij voor haar werk al mensen ziet, vriendinnen heeft en samenwoont met haar gezin. Kan ik haar daar op aanspreken of is ben ik te benauwd over de coronaregels?

Zoveel sociale afspraken

Beste Zoveel sociale afspraken,

Natuurlijk kunt u daar met uw moeder over praten! U vormt op dit moment een huishouden met uw ouders, dus het onderwerp ‘zich houden aan de coronaregels’ zal regelmatig terugkeren in de conversatie. Hoe iemand in uw huishouden zich gedraagt gaat ook de huisgenoten aan. Bespreek met uw moeder of zij het echt nodig vindt om vage kennissen op de thee uit te nodigen, als zij toch al genoeg contacten heeft op haar werk en in haar vrije tijd met vriendinnen. Op dit moment is de regel ‘Niet meer dan een persoon tegelijk per dag op bezoek’. Ze kan de theevisites met verre bekenden makkelijk een tijdje opschorten, tot de regels weer versoepeld worden.

Artikelen in Corona, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Dat ze een cruciaal beroep heeft waarbij ze veel mensen ontmoet zal er mee te maken hebben, ze ziet geen verschil tussen haar werkbeleving en haar thuissituatie.
  Als je zoveel mensen ziet, dan lijkt het normaal om daar in je priveleven gewoon mee door te gaan.
  Daar zit een logica in, want waarom zou het virus minder een rol spelen in een werksituatie dan in een thuissituatie.
  Ik denk dat dit een grote rol speelt bij haar gedrag en zeg nu zelf: niet elke maatregel blinkt uit in logica.
  U kunt uw moeder natuurlijk aanspreken op haar gedrag, maar doe dit niet op een verwijtende of belerende toon.
  U woont bij haar in huis, respecteer dat, ze zal het zeker niet waarderen als u haar ‘op het matje’ roept.

 2. Annabel schrijft

  Ik lees deze vraag samen met mijn dochter, begin twintig, net afgestudeerd en ook weer tijdelijk thuis. Wij vinden dat de dochter zich niet zo betuttelend moet opstellen tegenover haar moeder. Contacten op het werk zijn niet hetzelfde als privé, kosten vaak energie en leveren geen ontspanning.
  Uw ouders hebben u weer welkom geheten in hun woning. Voor hen is dat een vanzelfsprekendheid. Uw focus op hun gedrag is dat niet.
  Maakt u zich zorgen om uw eigen gezondheid, dan kunt u beter weer terugkeren naar uw eigen woning.

 3. Jolanda schrijft

  Misschien wil je moeder op deze manier eenzame mensen helpen, die anders geen contact hebben?
  Zoals Beatrijs zegt: praat er met je moeder over.Sommige HTML is toegestaan