Spring naar inhoud


Boos over kritiek

Beste Beatrijs,

Na lang beraad heb ik besloten om de reis die ik geboekt had, toen het nog code geel was, door te zetten, terwijl het land inmiddels code oranje is. Ik heb hiervoor mijn redenen. Ik ben me ervan bewust dat het omstreden is. Toen ik bij mijn familie op bezoek was, kwam het onderwerp niet ter sprake. Ik wist wel al hoe mijn vader erover dacht en had het er eerder uitgebreid met hem over gehad (hij keurde het af). Maar toen ik weg ging, sneerde de vrouw van mijn vader me toe: ‘Ik vind het schandalig dat je op vakantie gaat!’

Eenmaal thuis werd ik hier kwaad over. Ik ben 32 en maak mijn eigen keuzes. Is haar gedrag inderdaad grensoverschrijdend of valt dit onder vrijheid van meningsuiting en moet ik er verder niet moeilijk over doen? Ik overweeg om dit met haar te bespreken, maar wil niet in een discussie over het onderwerp zelf vervallen, want ik begrijp best dat veel mensen mijn keuze afkeuren. Ik denk meer: bemoei je er niet mee en houd je ongevraagde mening over mijn leven voor je.

Een omstreden reisje

Beste Een omstreden reisje,

Als u niet in een inhoudelijke discussie over uw vakantie terecht wil komen, raad ik u aan het onderwerp te vermijden. Uw familie heeft geen waardering voor uw beslissing. Dat wist u al, voordat de vrouw van uw vader eraan refereerde. Dat zij erover begon te sneren valt zowel onder vrijheid van meningsuiting als onder vervelende bemoeizucht. Natuurlijk heeft zij niets over uw leven te vertellen en natuurlijk komt er ongenoegen, als zij u aanvalt en veroordeelt.

Het heeft weinig zin om dit nog eens met haar te bespreken, zeker niet als u niet uit de doeken wil doen waarom u het ondanks alles nodig vindt om op vakantie te gaan. Zij mag haar mening geven, u mag die mening naast u neer leggen zonder er verder op in te gaan. Door het zwijgen ertoe te doen laat u al zien dat u haar bemoeizucht niet op prijs stelt.

Artikelen in Corona, Reizen, Stieffamilie, Taalgebruik.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henk Nuijten schrijft

  In normale omstandigheden heeft uiteraard.iedereen recht op zijn of haar eigen leven. En daar hoort de vrijheid bij om dat leven naar eigen inzicht in te richten.
  Maar nu heeft ons privéleven.soms invloed op de maatschappij. Als wij het niet zo nauw nemen.met de coronaregels. Of in dit geval naar een code oranje gebied op vakantie gaan. Met alle risico,s niet alleen voor jezelf , maar vooral ook voor anderen. Daarom mogen wat mij betreft mensen hun ongenoegen uitspreken over zo,n.reis.
  Henk Nuijten
  Bergen op Zoom.

 2. Annabel schrijft

  “Lang beraad” en “mijn redenen”, waarom deze niet onthullen? Ik denk aan iets weinig verheffends. Een geheime geliefde in het buitenland? Een goedkopere facelift? Waarschijnlijk geen reden van leven of dood, dan was het wel genoemd.
  Ieder individu kan wel een urgente reden verzinnen waarom de regels en adviezen wèl gelden voor de rest van Nederland, maar níet voor hem of haar. Is de rest van Nederland bij deze creatieve ontduiking gebaat? Van mij hadden ze Schiphol inmiddels wel mogen dichtgooien en alleen alle ècht urgente reizen laten doorgaan. Het meeste kan best online en vakantie ga je maar houden als iedereen weer mag.
  Hoe meer mensen zich niet aan de regels houden, des te langer blijven we ermee opgezadeld. Dit betekent ook: nog langer uitstel van levensreddende operaties en bevolkingsonderzoeken. Onnodig overlijden dus.
  Is uw vakantie echt zó belangrijk…?

 3. Floria schrijft

  In dit geval gaat het om een vakantie in coronatijd, maar wat het onderwerp ook is, zodra er kritiek, en zeker ongevraagde kritiek, geuit wordt op persoonlijke keuzes, kijk ik de ander enigszins verbaasd aan en vraag: “Goh, is dit jouw bijdrage aan de gezelligheid?” of “Goh, is dit jouw manier om de onderlinge verhoudingen goed te houden?” Voor alle duidelijkheid: ik heb het over kritiek, niet over het op diplomatieke wijze uiten van een mening waarvan het de bedoeling is om de ander aan het denken te zetten.

 4. Kath schrijft

  Uit andere reacties op je vraag merk je gelijk dat je reis wordt afgekeurd. Hups dan zit je er, bij wijze van spreken, weer midden in.
  Ik ken je reden niet voor je reis en heb daar verder geen oordeel over.
  Wat me wel opvalt is dat je je op je 32ste nog zo moet bewijzen, binnen je familie, dat je je eigen leven leidt en je eigen keuzes maakt. Houdt op met dat willen bewijzen want je leeft je eigen leven. Willen bewijzen en erkenning daarvoor wensen. Doe dat gewoon niet en je zult merken dat het helemaal niet moeilijk is om sommige onderwerpen mijden. Dat heet volwassenheid.Sommige HTML is toegestaan