Spring naar inhoud


Achteraf kritiek krijgen

Beste Beatrijs,

Ik ben met een goede vriendin op vakantie geweest, we kennen elkaar al heel lang. Het was heel geslaagd naar mijn idee, ik keek er met genoegen op terug. Tot mijn verbazing komt mijn vriendin nu, twee maanden later, met een opsomming van opgedane ergernissen. Mijn eigenschappen en handelwijze blijken doorns in het oog te zijn geweest. Mijn hang aan de navigatie, de airconditioning in mijn auto, de boodschappen die we deden en de spullen die ik had meegenomen. Dat ik een keer alleen naar een kasteel ging, terwijl zij lag te zonnen (terwijl ze het juist zo leuk had gevonden om dát samen te doen). Dat we te veel in restaurants hadden gegeten, terwijl zij had willen koken.

Ik was stomverbaasd, toen ik het allemaal hoorde. Ik heb gezegd dat ik er even over moest nadenken. Maar de vakantie heeft ineens een nare nasmaak. Ik heb mij vaak gelukkig geprezen met een vertrouwde vriendschap als deze, zeker de laatste jaren nu onze echtgenoten overleden zijn. Hebt u een aanbeveling, waarin ik mijzelf niet te kort hoef te doen, maar ook mijn vriendin tegemoet kan komen?

Onverwachts vakantieconflict

Beste Onverwachts vakantieconflict,

Bedank uw vriendin voor de feedback en laat het onderwerp verder rusten. Neem u voor om nooit meer met haar op vakantie te gaan. Het heeft geen enkele zin om elk incidentje nog eens tegen het licht te houden en uit te spitten. De lijst van aanstootgevende dingen is te lang. Zo die muggenzifterijen al de moeite waard waren om door te nemen (de mantel der liefde lijkt me eerder op z’n plaats), dan had dat meteen ter plekke moeten gebeuren en niet twee maanden later, toen er niets meer bijgestuurd kon worden. Begrijpelijk voelt haar verongelijktheid achteraf als een onverhoedse aanval in de rug. Kennelijk hebt u haar op een afschuwelijke manier dwarsgezeten, terwijl u argeloos bezig was met in uw ogen normaal vakantie vieren. Er is zo veel wat u verkeerd hebt gedaan dat het geen doen lijkt om uzelf te verbeteren, mocht u daar al toe gemotiveerd zijn.

U en uw vriendin kunnen het prima met elkaar vinden in het dagelijkse leven, als ieder zich na een ontmoeting veilig kan terugtrekken op privéterrein, maar zij is te passief van aard of te indirect of te secundair reagerend om gedurende langere tijd intensief mee op te trekken. Of u bent te overheersend voor haar, dat kan ook. De ervaring heeft in ieder geval geleerd dat u en zij geen comfortabel vakantieduo vormen. U verschilt te veel van elkaar in temperament. Zet uw oude vriendschap voort langs de oude, beproefde paden en zoek voor een eventueel volgende vakantie een reisgenoot die wat meer het hart op de tong draagt.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. AM schrijft

    Herkenbaar in meerdere opzichten en als het je overkomt, sta je stomverbaasd te kijken.
    In principe kan het allemaal wel plausibel zijn, de waslijst van “tekortkomingen”, maar wat mij altijd opvalt, is dat de klager denkt er mee weg te kunnen komen, terwijl deze erbij was en heeft laten gaan. Daarom is deze net zo verantwoordelijk voor de gang van zaken en zie ik het geklaag als manipulatie. Ben het verder eens met het gegeven antwoord hierboven.Sommige HTML is toegestaan