Spring naar inhoud


Achteraf moeten betalen

Beste Beatrijs,

Onlangs werd ik gevraagd of ik mee wilde naar het restaurantetentje na de afstudeerceremonie van een goede vriend en huisgenoot. Dat vond ik leuk natuurlijk. De groep bestond uit twaalf mensen: zijn ouders en zussen, zijn vriendin en enkele goede vrienden. Ik meende dat het op kosten van zijn ouders zou zijn. Bij het afscheid heb ik zowel hem als zijn vader bedankt. Een paar dagen later kreeg ik per mail een rekening van 30 euro, toch een flink bedrag voor een student. Ik zal uiteraard betalen, maar hoe kan ik zo’n onaangename verrassing in de toekomst voorkomen? Wat is gebruikelijk? Binnenkort studeer ik zelf af. Mijn ouders hebben al aangeboden om mijn afstudeeretentje te betalen. Ik mag hiervoor niet meer dan vier personen vragen. Hoe kan ik mijn genodigden (onder wie de afgestudeerde vriend) duidelijk maken dat dit op kosten is van mijn ouders?

Een onverwachte rekening

Beste Een onverwachte rekening,

Wat u is overkomen is niet zoals het hoort! Terecht ging u ervan uit dat u als gast vrijgehouden zou worden voor het etentje waarvoor u was uitgenodigd. Het is echt heel vervelend om na afloop een rekening gepresenteerd te krijgen. Als een restaurantbezoek volgens het ieder-betaalt-voor-zich principe is opgezet, moet dat van tevoren duidelijk zijn, zodat deelnemers (er is dan geen sprake meer van ‘gasten’) kunnen beslissen of ze wel of niet mee doen. Sommige mensen, zeker arme studenten, zeggen liever nee tegen de gelegenheid om 30 euro over de balk te mogen gooien.

Bij uw eigen afstuderen kunt u tegen de mensen die u bij het eten wil hebben van tevoren zeggen dat de kosten voor uw ouders zijn. Normaal gesproken hoeft dat niet erbij gezegd te worden, omdat het vanzelfsprekend is dat genodigden niet hoeven te betalen voor een etentje. Maar na deze minder prettige ervaring kan het geen kwaad om uw gasten gerust te stellen.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan