Spring naar inhoud


Speciale oma

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder en ik hebben de nodige moeite gehad om aan elkaar te wennen. Gelukkig gaat het nu redelijk goed. Sinds tweeënhalf jaar is zij oma van onze prachtige dochter, haar eerste kleinkind, en haar oogappel. Nu heeft onze dochter drie oma’s en opa’s en spreken wij thuis dus over oma ‘Hellen’, oma ‘Mieke’ en oma ‘Truus’. Helaas heeft mijn schoonmoeder bedacht dat onze dochter haar ‘oma Lief’ moet noemen. Ze stuurt kaarten ondertekend met ‘opa Klaas en oma Lief’. Ik vind dit heel vervelend, mijn dochter is nog op een leeftijd dat zij dit over kan gaan nemen en daarnaast wil ik geen onderscheid maken tussen de verschillende oma’s. Hoe maak ik mijn schoonmoeder duidelijk dat ik dit niet wil, zonder dat zij zich hierdoor gekwetst voelt?

Oma wil speciaal zijn

Beste Oma wil speciaal zijn,

Ga niet meteen met uw schoonmoeder in discussie over haar annexatiedrift.

Wie zichzelf tot de enige echte ‘oma Lief’ bombardeert, impliceert dat de andere oma’s niet of althans minder lief zijn, en dat is geen geschikte boodschap voor een kleinkind. Ik raad u aan om het even aan te zien. Ga niet meteen met uw schoonmoeder in discussie over haar annexatiedrift en haar kennelijke wens om zich van de andere oma’s te onderscheiden door zichzelf een ongepaste koosbenaming aan te meten. Uw dochter kan nog niet lezen, en als u kaarten van oma voorleest, kunt u het achtervoegsel ‘Lief’ gewoon weglaten, en zonodig vervangen door haar voornaam. Blijf in de omgang van uw dochter en uw schoonmoeder vasthouden aan de normale aanspreektitel ‘oma’ zonder naam of andere achtervoegsels. Uw invloed op uw dochter is veel groter dan de hare, dus de kans is niet groot dat uw dochter deze toch wat buitenissige aanspreektitel overneemt.

Misschien waait bij dit ontmoedigingsbeleid oma’s behoefte aan uitverkorenheid vanzelf weer over, als ze merkt dat haar zelfverzonnen eretitel niet aanslaat. Als uw schoonmoeder blijft aandringen op een voorkeursbenaming, kunt u tegen haar zeggen: ‘Het spijt me, Hellen, maar voor Sterre zijn al haar oma’s even lief.’

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Grootouders en kleinkinderen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan