Spring naar inhoud


Wat zeggen de schoonkleinkinderen?

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik hebben drie dochters, die ons aanspreken met pa en ma. Hun partners spreken ons, zoals wij zelf voorgesteld hebben, aan met onze voornamen. Onze kleinkinderen spreken ons aan met opa en oma. Tot zover niets bijzonders. De kleinkinderen zijn intussen in de leeftijd dat zij relaties hebben. Tot ons plezier komen de kleinkinderen nogal eens bij ons bezoek samen met hun vriend of vriendin en blijven in sommige gevallen ook slapen. De relatie met die schoonkleinkinderen is prima. Het enige lastige is dat wij niets kunnen bedenken hoe de schoonkleinkinderen ons het beste kunnen aanspreken. Heeft u een tip?

Aanspreekvorm

Beste Aanspreekvorm,

Meestal zijn mensen gewoon met elkaar aan het praten zonder dat ze voortdurend elkaars voornaam of correcte aanspreektitel gebruiken.

De kwestie tutoyeren of vousvoyeren gaat vooraf aan de aanspreekvorm. Waarschijnlijk zeggen deze schoonkleinkinderen op dit moment ‘u’ en ‘meneer/ mevrouw’ tegen u. En ik neem aan dat de kleinkinderen u tutoyeren. Die zeggen dus ‘opa/ oma’ en ‘jij’. Als u de relatie met de schoonkleinkinderen wil deformaliseren, kunt u in de eerste plaats voorstellen dat zij u in het vervolg ook tutoyeren, net als de kleinkinderen. Vervolgens is het voor de aanspreekvorm een kwestie van smaak. De voornaam is een mogelijkheid, net als de schoonkinderen doen, maar is misschien iets te familiair gezien het leeftijdsverschil. U kunt ook voorstellen dat ze opa Kees en oma Fien zeggen. De aanspreektitel opa/ oma Voornaam wordt veel gebruikt door kleinkinderen van hertrouwde mensen. Bedenk dat dat hele aanspreken eigenlijk niet zo veel voorkomt. Meestal zijn mensen gewoon met elkaar aan het praten zonder dat ze voortdurend elkaars voornaam of correcte aanspreektitel gebruiken. De vraag tutoyeren of vousvoyeren is relevanter dan de aanspreekvorm.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan