Spring naar inhoud


Datumobsessie

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik staan niet heel uitgebreid stil bij onze trouwdag. Meestal gaan we samen uit eten, soms gaan we alleen maar met de kinderen een ijsje eten op een terras. Een jaarlijks terugkerende ergernis is dat mijn schoonouders dit feestje met ons mee willen vieren. Zo maakten we mee dat ze met de oppas aan de koffie zaten, toen wij thuiskwamen van een romantisch dinertje met ons tweeën, en de rest van de avond bleven zitten.

Andersom worden wij ieder jaar op hun trouwdag bij hen thuis verwacht om met kinderen en kleinkinderen samen te eten. Ook als dit op een doordeweekse dag valt, wat voor ons vaak moeilijk is wegens clubjes of werk. Als wij om praktische redenen een verjaardagsfeestje in het weekeind houden, nodigen ze zichzelf uit om op de feitelijke verjaardag ook langs te komen. Dit is uiteraard niet de bedoeling, maar voor hen zijn data erg belangrijk. Moeten wij rekening houden met hun datumobsessie? Dit zorgt steeds voor wrijving.

Hechten aan de datum

Beste Hechten aan de datum,

Een kwestie van duidelijkheid betrachten tegenover de schoonouders. Zij hechten aan data. U niet. U bent de baas over uw eigen feestelijkheden, zij over die van hen. Als u uw verjaardagen/ huwelijksjubilea op een andere dag wil vieren dan de eigenlijke datum (of u wil ze helemaal niet vieren, dat kan ook), dan moet u dat van tevoren duidelijk tegen uw schoonouders aankondigen. U zegt dan: ‘Het feestje is dan-en-dan en op de dag zelf doen we niets, zijn we er niet of doen we iets anders, en ontvangen we in ieder geval geen bezoek. Sorry voor het ongemak, maar zo doen we het nu eenmaal.’

Voor de feestjes van uw schoonouders, mogen zij zelf beslissen hoe ze het aanpakken. Als u in de gelegenheid bent om langs te gaan op de dag zelf, dan doet u dat. Als de datum van hun feestelijkheden u slecht uitkomt vanwege werk of andere verplichtingen, zegt u vriendelijk af onder het motto ‘helaas lukt het ons deze keer niet, volgende keer zijn we weer van de partij’.

Artikelen in Feestdagen, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan