Spring naar inhoud


Niet welkom wegens uiterlijk

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin die ik al dertig jaar ken (eerder gescheiden) heeft een nieuwe vriend. Hij komt uit wat je noemt een gegoede familie. Daar was het haar niet om begonnen, maar ze is er wel heel tevreden mee dat ze deze vis aan de haak heeft geslagen. Binnenkort geven ze een feest. Eigenlijk vooral voor zijn familie en kennissen. Van haar kant zijn alleen twee vriendinnen uitgenodigd (ik hoor ook bij de gelukkigen), maar niet haar twee zussen. ‘Laten we wel wezen,’ zei ze tegen mij, ‘ze zien er toch niet uit?’ Ze liet me een foto zien, waarop ze er inderdaad een beetje sjofeltjes uitzien. Ik vind het niet kunnen om je zussen om redenen van uiterlijk niet uit te nodigen. Er kan altijd iets gebeuren waardoor haar relatie uitgaat en dan heeft ze haar familie nodig om op terug te vallen. Mag ik hier wat van zeggen? Ik dacht bijvoorbeeld: ‘Was het een idee van Floris-Jan om je zussen niet te vragen?’

Sjofele zussen

Beste Sjofele zussen,

Ja, u kunt zeker iets tegen uw vriendin zeggen over haar bedenkelijke uitnodigingsbeleid. Het is niet makkelijk om kritiek te geven, omdat zij zich aangevallen zal voelen. Aan de andere kant is het heel onaangenaam om je eigen directe familie te passeren voor een feestje omdat ze er niet goed genoeg uitzien of verkeerde kleding dragen. Uw punt van kritiek is het waard om aan de orde te worden gesteld. Zeg tegen uw vriendin dat u dit een onprettige manier van doen vindt en onverstandig bovendien. Als er geen sprake is van vergaande ruzie, zijn mensen loyaal aan hun directe familie. Uw idee om na te vragen of het niet-uitnodigen de wens van haar vriend was lijkt me trouwens heel goed. Op die manier kunt u iets omzichtiger, althans niet bij voorbaat beschuldigend, een gesprek hierover aangaan.

Artikelen in Broers en zussen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marleentje schrijft

  Wat een gek verhaal.
  Het gaat blijkbaar om een feestje met een bepaalde dresscode. Prima, die kan toch gecommuniceerd worden? En eventueel kunnen de zussen toch geholpen worden met een outfit uitzoeken? Als dit al niet bij de vriendin opgekomen is, is er vast iets anders aan de hand tussen haar en haar zussen.
  Of is het een feest voor de familie van de vriend? Dan is het sowieso ook raar om twee losse vriendinnen uit te nodigen.
  Het ligt er allemaal aan ter ere waarvan dit feest is, dat staat niet in de brief.
  Als vriendinnen van dertig jaar kunnen jullie het in ieder geval best over elkaars (schoon)familieperikelen hebben, als die spelen.Sommige HTML is toegestaan