Beste Beatrijs,
Het samenwerkingsverband van het basisonderwijs in mijn woonplaats bestaat twintig jaar. Dit moet gevierd worden. Het bestuur heeft burgerschap als thema gekozen. De dag wordt ‘studiedag’ genoemd. De bedoeling is dat de leerkrachten zich inzetten als opruimer van zwerfvuil, schoonmaker van hondenveldjes of bejaarden-thuishulp bij ons in de stad. De dag wordt afgesloten met een etentje. Ik voel hier weinig voor. Op school ben ik dagelijks met burgerschap bezig. Als leerkracht doe ik mijn best om kinderen van alles bij te brengen, niet alleen op cognitief gebied maar ook in de onderlinge omgang. Op de studiedag zijn de kinderen vrij en moeten door vaak werkende ouders worden opgevangen. Het personeel ligt ’s avonds uitgeput op de bank. Ben ik egoïstisch als ik hier niets in zie?
Een bijzondere studiedag
Beste Een bijzondere studiedag,
Probeer een gezamenlijk protest van leerkrachten tegen dit plan te organiseren, als daar tenminste nog tijd voor is. Het belang van leerlingen en niet te vergeten dat van hun ouders is hiermee niet gediend. Als er sprake was van een echte studiedag (verdieping in het een of andere onderwerp) zou het verdedigbaar zijn om de kinderen naar huis te sturen, maar zwerfvuil en hondenpoep opruimen heeft niets met verdieping in het vakgebied te maken, net zo min als met het vieren van een jubileum. Dit soort activiteiten wordt opgelegd aan wetsovertreders bij wijze van taakstraf. Wanneer gewone burgers in het kader van de buurt opschonen zoiets bedenken en uitvoeren, gebeurt het altijd vrijwillig. Zodra mensen worden verplicht om de prikstok ter hand te nemen, is er geen sprake meer van burgerschap, maar van straf. U kunt best weigeren om hieraan mee te doen om te laten zien dat u het er niet mee eens bent. Er is een groot lerarentekort en ze zullen u vast niet ontslaan.
Als leraar heb ik al heel wat “studiedagen” meegemaakt, en wat ze gemeen hebben is dat het altijd om onderwijsontwikkeling moet gaan (al dan niet met succes). Alleen dan is het gerechtvaardigd een lesdag op te offeren, en dat weegt nog zwaarder in het basisonderwijs, waar je de ouders opzadelt met een dag opvang regelen. Wat hier beschreven wordt is een personeelsdag, waarvoor je geen lesdag opoffert. Dit kun je alleen doen in een lesvrije periode. Bovendien lijkt de deugbrigade zich meester te hebben gemaakt van het programma. Als de meederheid van het personeel dit leuk vindt, prima, maar dit soort dingen mensen door de strot te duwen, zo van kijk ons eens verantwoord, bewust, woke etc zijn, dat is niet OK. Neem gerust even de directeur apart, en maak hem/haar duidelijk dat we dit dus niet gaan doen. Scholen hebben een informele en laagdrempelige hierarchie, dus zeg gewoon waar het op staat.
Los van het feit dat er een oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de wettelijke regeling omtrent studiedagen, zal de school met zo’n “burgerschapsdag” heel wat werkende ouders tegen de haren in strijken. Die moeten immers weer van alles gaan regelen voor de opvang van hun kinderen. terwijl de leerkrachten als duurbetaalde corveeërs de wijk in gaan.
Als leerkracht ben je verplicht aan zo’n studiedag deel te nemen, maar in dit geval zou het leerkrachtenteam kunnen weigeren om zelfs maar naar school te komen.
Lijkt mij dat Een Bijzondere Studiedag vast niet de enige is die zich totaal niet geroepen voelt om aan deze waanzin mee te doen. Een petitie is snel opgesteld en ouders kunnen heel snel geïnformeerd worden over dit onzalige plan. Als de leerkrachten het niet voor elkaar krijgen om deze “studiedag” van de agenda te krijgen, dan zal het vast wel lukken als de boze ouders zich laten horen.
Ik zou melding maken bij een onderwijsvakbond en mogelijk juridisch advies hou hiermee te handelen. Of anoniem melding maken bij landelijke media. Vind het wel klinken dat het hier een mooi relletje over kan ontstaan.