Spring naar inhoud


Niet welkom bij het eten

Beste Beatrijs,

Ik ben een man van 35 en sinds anderhalf jaar gescheiden. Laatst organiseerde mijn ex de zesde verjaardag van onze zoon in ons oude gezamenlijke huis, waar zij nu woont met onze twee kinderen. Op dit middagfeestje waren mijn directe familie en ik uitgenodigd tot 17.00 uur en was de familie van mijn ex uitgenodigd om ook nog te blijven eten. Mijn familie en ik kunnen het goed vinden met de ex-schoonfamilie en het was dan ook een gezellige middag. In vroeger tijden zouden we met ons allen nog een hapje eten en rond kinderbedtijd zou ieder zijn weegs gaan. Nu voelde het voor mij en mijn familie zeer ongastvrij dat we geacht werden om voor het eten het veld te ruimen. Stel ik mij aan of is het in zo’n situatie toegestaan bepaalde gasten de deur te wijzen ten faveure van anderen?

Zonder eten weggestuurd

Beste Zonder eten weggestuurd,

Kinderverjaardagen zijn altijd lastig met gescheiden ouders. Meestal draait het uit op twee aparte gelegenheden. Uw ex-vrouw heeft u en uw familie toch uitgenodigd voor uw zoons verjaardag ’s middags. Dat is best ruimhartig van haar. Er zijn heel veel gescheiden vrouwen die zo min mogelijk te maken willen hebben met hun ex en diens familie en hen niet meer over de vloer willen. Vroeger (toen u nog niet gescheiden was) kwamen beide familie langs voor een verjaardag en bleef iedereen gezellig eten. Nu wil uw ex dat niet meer, omdat ze een bepaalde afstand voelt. Ze heeft gebroken met deze traditie, omdat de verhoudingen zijn veranderd: er heeft inmiddels een scheiding plaatsgevonden.

Ik kan me voorstellen dat het voor u en uw familie ongastvrij voelt om voor het eten weg te moeten. Aan de andere kant behoren u en uw familie niet meer tot de intimi van uw ex. Als gastvrouw mag zij bij de beslissing wie er wel blijft eten en wie niet de voorkeur geven aan haar eigen familie boven de ex-schoonfamilie. Dit zijn de even onprettige als onvermijdelijke consequenties van echtscheiding. Ik raad u aan om dit te accepteren en tegelijk u te verheugen dat u de middagviering wel kon meemaken in het huis van uw ex. Uw ex heeft haar best gedaan om het feestje voor uw beider zoontje zo gezellig mogelijk te maken door beide families welkom te heten.

Artikelen in Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan