Spring naar inhoud


Niet ingelijst

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn al meer dan tien jaar samen. Zijn ouders zijn gescheiden, hij groeide op bij zijn moeder met wie hij een hechte band heeft. Zijn vader hertrouwde al snel en stichtte een nieuw gezin. Als kind is mijn vriend vaak teleurgesteld in zijn vader, omdat die zich weinig met hem bezighield. Toen ik mijn vriend leerde kennen, stonden de contacten met zijn vader op een laag pitje. Vanaf mijn eerste ontmoeting met de vader en zijn tweede vrouw hebben zij ons hartelijk ontvangen. De vader was blij met zijn verloren en weer teruggevonden zoon. Zij laten merken dat ze op ons zijn gesteld en andersom geldt dat ook. Inmiddels lopen we braaf alle verjaardagen en andere familiebijeenkomsten af en als het zo uitkomt mogen we altijd blijven eten en slapen.

Toch is er iets wat me altijd weer opvalt en onderhand een beetje begint te storen. Het hele huis hangt vol met foto’s van de kinderen van de tweede leg en hun aanhang, maar er is niet één lijstje met een foto van mijn man. Niet uit zijn kindertijd, niet van hem als volwassene. Die onzichtbaarheid is pijnlijk voor mijn vriend. Kan ik het maken om mijn schoonvader en zijn vrouw een ingelijste foto van mijn man en mij cadeau te doen? Of is dit erg brutaal? Ze hebben genoeg foto’s waar we op staan, dus ze zouden het heel goed zelf kunnen regelen.

Weggelaten uit fotogalerij

Beste Weggelaten uit fotogalerij,

Zoals u het beschrijft, lijkt het me een kwestie van onopzettelijke onachtzaamheid. De verhoudingen tussen uw vriend en zijn vader plus echtgenote zijn goed, hij en u zijn altijd welkom daar en worden nergens van buitengesloten. Het enige punt is dat er nergens in dat huis een foto van hem (op wat voor leeftijd dan ook) te bekennen is of een foto van hem met u. Dat zal komen doordat niet uw schoonvader maar zijn vrouw zich bezighoudt met woninginrichting en de foto’s op de schoorsteenmantel. En die vrouw concentreert zich daarbij op haar eigen nageslacht. Het komt eenvoudig niet in haar op om de eerste zoon van haar man erbij te hangen.

Dit zal geen kwaadwillende beslissing zijn, al is het inderdaad sneu voor uw vriend. De oplossing die u overweegt (om zelf een ingelijste foto van de veronachtzaamde zoon, al dan niet met u er ook op) cadeau te geven lijkt me heel goed. Dat is beter dan te klagen over het ontbreken daarvan en vervolgens af te wachten of ze zelf actie ondernemen om het in orde te maken. Een jeugdfoto van de zoon lijkt minder urgent, zeker omdat de vader in die tijd geen echte rol in het leven van zijn zoon speelde. Maar een mooie recente foto zou recht doen aan de actuele prettige familierelaties en zal ongetwijfeld in dankbaarheid aanvaard worden. Het voordeel van een foto geven boven vragen waarom zoon er niet hangt is dat pijnlijke gesprekken over voortrekken (van de jongere kinderen) en ontkenning (van de oudste zoon) worden vermeden. De fout van de vader en diens vrouw wordt aldus op een onnadrukkelijke manier rechtgetrokken zonder gezichtsverlies voor hen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan