Spring naar inhoud


Opdringerige stiefdochter

Beste Beatrijs,

Mijn man kreeg voor zijn 60ste verjaardag een grote, ingelijste foto cadeau van zijn volwassen dochter (25 jaar) uit zijn eerste huwelijk. Zij sprak streng dat de foto wél opgehangen moest worden. In de woonkamer! Mijn verstandhouding met haar is niet denderend, ik vind haar oppervlakkig en nogal arrogant, ik heb hooguit een beleefdheidsverhouding met haar, zelden een inhoudelijk gesprek. Ik doe mijn best als ze er is, ze communiceert met haar vader voornamelijk via grappen, waar ik me niet bij betrokken voel. Geeft allemaal niks, het gaat best aardig, ze doet ook dingen samen met haar vader zonder mij erbij (dat stimuleer ik), ik kook wat ik kan en probeer een vriendelijke gastvrouw te zijn. Maar nu is mijn vraag: zijn wij verplicht om deze foto in de huiskamer op te hangen?

Mijn man heeft hem voorlopig in zijn werkkamer gehangen. Zijn dochter is hier sindsdien nog niet geweest en ik weet dus niet wat haar reactie zal zijn. Een zus van mijn man vroeg laatst waar die foto was gebleven en toen viel er een pijnlijke stilte. Ze wees mij een plaats aan boven de piano waar hij mooi zou kunnen hangen. Ik overweeg nu om de foto alleen naar beneden te halen en op te hangen wanneer zijn dochter op bezoek komt. Wat vindt u ervan?

Wat te doen met foto?

Beste Wat te doen met,

U wil niet de hele dag vanaf de muur worden aangestaard door uw stiefdochter, op wie u niet bijzonder dol bent. Begrijpelijk. In de huiskamer hangen mensen gewoonlijk op waar ze allebei aardigheid in hebben. De foto is een cadeau voor uw man. Hij mag ermee doen wat hij wil en hij heeft gekozen voor de muur in zijn werkkamer. Een uitstekende plaats, lijkt me.

Als zijn dochter (of welk ander familielid dan ook dat zich ergens mee bemoeit) informeert waar het cadeau is gebleven, dan zegt u: ‘In de studeerkamer. Foto komt daar prachtig tot zijn recht! Wil je het zien? Loop maar even mee.’ Er is kortom geen enkele reden dat er een pijnlijke stilte zou moeten vallen, want u kunt precies zeggen hoe het zit. Noch de dochter, noch enig ander familielid heeft enige zeggenschap over waar in huis bepaalde foto’s of kunstwerken, bibelots of andere memorabilia opgehangen of opgesteld dienen te worden.

Artikelen in Cadeaus, Ouders en volwassen kinderen, Stieffamilie, Visite.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan