Spring naar inhoud


Stiefmoeder geeft vreselijke cadeaus

Beste Beatrijs,

Mijn vader is hertrouwd met een lieve vrouw. Zij is helemaal niet mijn type. Ze komt uit Roemenië en heeft een compleet andere smaak en andere opvattingen dan ik. Dit leidt tot misverstanden. Bij mijn verjaardag laatst had ik tegen mijn vader gezegd dat ik graag een boekenbon wilde (hij klaagde dat hij nooit een cadeautje wist). Hij vond dat een prima idee. Maar wat ik kreeg was een enorme, lelijke plantenbak. Omdat dat ding met veel bombarie werd gepresenteerd door mijn vaders vrouw, heb ik niet gezegd wat ik ervan vond. Nu zit ik met een afschuwelijk object opgescheept. Hoe laat ik dit stilletjes verdwijnen zonder haar voor het hoofd te stoten?

En nog iets anders: na het huwelijk van mijn vader heb ik een grote, ingelijste foto gekregen van het bruidspaar. Ook die wil ik niet in mijn huiskamer, maar elke keer als ze op bezoek komen, hang ik hem maar snel op. Ik ben het al een keer vergeten en toen zag ik zijn vrouw de kamer afspeuren. Wat kan ik doen om duidelijk te maken wat ik ervan vind zonder hen te beledigen? Ze bedoelen het namelijk helemaal niet slecht, denk ik.

Andere smaak

Beste Andere smaak,

Ze bedoelen het niet slecht, schrijft u. Concentreer u daar op! U hebt een plantenbak gekregen die u niet bevalt. Toevallig is het zo dat mensen met cadeaus mogen doen wat ze willen. Dus u gaat die plantenbak de deur uitdoen. U geeft hem weg aan iemand die hem wel kan gebruiken of u zet hem bij het grof vuil. Als ze vragen: ‘Waar is de plantenbak?’ dan zegt u luchtig: ‘O, die paste niet goed in mijn interieur, ik heb hem weggegeven’ (niet zeggen ‘weggegooid’, dat is nodeloos kwetsend). Laat tegen uw volgende verjaardag nog eens terloops het woord ‘boekenbon’ vallen, als cadeau waar uw hart naar uitgaat.

De foto van het bruidspaar plaatst u ook weg. Op zolder of in een ander verborgen hoekje in huis. Er staat nergens dat mensen grote, ingelijste cadeau-foto’s ook daadwerkelijk moeten ophangen. Het is, toegegeven, een minder gelukkig cadeau. De meeste volwassen kinderen hebben geen huwelijksfoto van hun ouders in de woonkamer hangen, laat staan van hun vader met zijn tweede vrouw. Als ze ernaar informeren (wat ze niet zullen doen) dan zegt u vaagjes dat u hem ergens anders hebt neergezet.

Als dit het enige is wat u op de nieuwe vrouw van uw vader aan te merken hebt, valt het nogal mee. Ze hoeft uw type niet te zijn, zolang ze maar dat van uw vader is. Ze is lief, ze hebben het leuk samen, alle reden om u te verheugen. Gooi uitingen van haar slechte smaak weg, voor zover ze detoneren in uw interieur (kleine dingetjes kunnen in een la worden weggewerkt), discussieer in gemoede over haar andere opvattingen, en maak er verder het beste van door het gezellig te houden.

Artikelen in Cadeaus, Ouders en volwassen kinderen, Stieffamilie, Visite.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan