Spring naar inhoud


Niet binnengevraagd

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik letten een beetje op onze oudere buurvrouw die een paar maanden geleden een herseninfarct heeft gekregen. We hebben een sleutel en helpen haar af en toe met dingetjes. Vanmiddag ging ik even bij haar dochter langs die een straat verderop woont, voor overleg en om te vertellen dat wij binnenkort een weekje weg zijn. Zij stond me te woord, maar vroeg me verder niet binnen. Achteraf vond ik dat toch niet zoals het hoort. We hebben wel twintig minuten buiten staan praten, over haar moeder, over ons reisje en nog zo wat. Is het inderdaad onbehoorlijk om een bekende niet even binnen te vragen?

Niet over de drempel

Beste Niet over de drempel,

Iedereen is natuurlijk vrij om een onverwachte aanbeller wel of niet binnen te laten. In uw geval (twintig minuten aan de voordeur praten, terwijl u hand- en spandiensten verricht voor haar oude moeder) vind ik dat tamelijk onhoffelijk. Ja, zij had u binnen moeten noden, al was het maar omdat zij (via haar moeder) bij u in het krijt staat. Tenslotte verplicht niemand u tot uw hulpdiensten, dus enige egards zijn op hun plaats.

Nadat ik dit heb vastgesteld, voeg ik eraan toe dat veel mensen er een verschrikkelijke hekel aan hebben om via de voordeur te worden overvallen. Bezoekers moeten telefonisch belet vragen, anders komen ze er niet in. Zelfs van hun beste vrienden kunnen ze het niet verdragen als die onverwacht op de stoep staan. Waarschijnlijk is de dochter van uw buurvrouw zo’n type. Niet erg gastvrij, maar daar valt verder niets aan te doen. Als u iets met haar te bespreken hebt, kunt u in het vervolg beter opbellen en de zaak telefonisch doornemen. En dan maar hopen dat zij niet standaard haar antwoordapparaat of voicemail aan heeft staan om bellers te screenen. Degenen die niets moeten hebben van onverwachte aanbellers hebben vaak ook een hekel aan onverwachte – oftewel alle – telefoontjes.

Artikelen in Buren.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan